nieuwsverkiezingen palestijnen

Palestijnen kunnen voor het eerst in 15 jaar weer naar de stembus

De Palestijnen kunnen voor het eerst in vijftien jaar weer naar de stembus. De Palestijnse president Abbas maakte vrijdag bekend dat er op 22 mei parlementsverkiezingen worden gehouden, en op 31 juli presidentsverkiezingen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas.  Beeld REUTERS
De Palestijnse president Mahmoud Abbas.Beeld REUTERS

De laatste presidentsverkiezingen werden in 2005 gehouden. Die werden gewonnen door de nu 85-jarige Abbas, die de titel nu dus al zestien jaar draagt, ook al verliep zijn termijn in 2009.

Bij de laatste parlementsverkiezingen in 2006 won het radicaal islamitische Hamas, wat de verdeeldheid onder de Palestijnen alleen maar vergrootte. Een jaar later leidde dat tot een gewapend conflict, waarbij Hamas de Gazastrook veroverde. De organisatie is daar nog steeds aan de macht, ondanks een verstikkende blokkade door zowel Israël als Egypte en drie oorlogen met Israël. Fatah, de partij van Abbas, is weer dominant op de Westelijke Jordaanoever.

Risico

Een paar maanden geleden werden Fatah en Hamas het eens dat er eindelijk weer verkiezingen moesten worden gehouden, maar ze hadden nog geen datum geprikt. Verkiezingen zijn voor beide organisaties een groot risico: zowel op de Westelijke Jordaanoever als in de Gazastrook wordt er de afgelopen jaren regelmatig tegen de autoriteiten gedemonstreerd omdat het hen niet lukt om zelfs maar te voorzien in de basisbehoeften van de inwoners, om met elkaar samen te werken, of een Palestijnse staat dichterbij te brengen

Het overleg over nieuwe verkiezingen zou een nieuwe impuls hebben gekregen toen Israël akkoorden sloot met verschillende Arabische landen, waaronder Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Achter de schermen onderhielden deze landen al langer informele betrekkingen, maar voor de buitenwereld bleven zij volhouden dat Israël uit solidariteit met de Palestijnen moest worden geboycot. Nu deze landen toch formele banden met Israël hebben aangeknoopt, voelen de Palestijnen zich verraden.

LEES OOK

De strijdbijl is nog niet begraven, maar Israël en de soennitische wereld sluiten elkaar stapje voor stapje in de armen. Het ligt nog wel erg gevoelig.

Meer over