Palestijnen in alle staten na vergelding joodse extremisten

De politie in Jeruzalem heeft zes mannen aangehouden voor de ontvoering en moord op de 17-jarige Palestijn Mohamed Abu Kdher. Vermoedelijk ging het om een vergeldingsactie.

JERUZALEM - De woede onder Palestijnen groeit nu het waarschijnlijk is dat de ontvoerde en vermoorde Mohamed Abu Kdher (17) uit Jeruzalem het slachtoffer is van een wraakactie door joodse extremisten. Ook de mishandeling van diens 15-jarige neefje Tariq door de Is-raëlische politie doet de spanningen verder oplopen.

De politie maakte zondagmiddag de aanhouding bekend van zes joodse mannen, die worden verdacht van de moord op de 17-jarige. Eén van de zes heeft volgens The Jerusalem Post de moord bekend. Anonieme zegslieden spraken over een moord met 'nationalistische motieven', een eufemisme voor een vergeldingsactie na de ontvoering van en de moord op drie joodse tieners. Eerder hield de politie rekening met eerwraak of andere motieven van de daders. Autopsie heeft dit weekeinde uitgewezen dat de jonge Palestijn levend is verbrand.

Zij dood leidde vorige week tot hevige rellen in de Arabische wijk Shuafat in Jeruzalem, waar hij woonde. Ook elders in de stad en in het noorden van Israël kwam het tot ongeregeldheden, die dit weekeinde aanhielden.

Op de ouderlijke woning in oostelijk Jeruzalem hangt een reusachtige portret van de vermoorde jongen. De wijde omgeving is bezaaid met stenen en verwrongen metaal, afkomstig van twee totaal vernielde haltes van de enige tramlijn in Jeruzalem. De politie heeft de blokkade van de wijk zondag officieel opgeheven, maar het wemelt er nog van de uniformen, en niet alle controleposten zijn verdwenen.

undefined

Videobeelden

De politie houdt rekening met een nieuwe uitbarsting van geweld, sinds er videobeelden circuleren waarop te zien is hoe een jongen zwaar mishandeld wordt door agenten. Andere beelden tonen zijn zwaar toegetakelde gezicht. De 15-jarige Tariq Abu Kdher zegt dat hij zonder enige aanleiding bewusteloos is geslagen. De politie verdenkt hem ervan met stenen en molotovcocktails te hebben gegooid. De jongen, die de Amerikaanse nationaliteit heeft, in Florida woont en in Jeruzalem op familiebezoek is, werd zondag op borgtocht vrijgelaten. Hij staat onder huisarrest, in de woning van zijn vermoorde neef. De moeder van de mishandelde jongen sprak over 'een poging tot moord' door de politie.

De Amerikaanse regering zei gisteren ernstig verontrust te zijn door berichten over 'buitensporig geweld' jegens haar Palestijnse ingezetene. De Palestijnse president Mahmoud Abbas eiste dat de betrokken agenten zwaar worden gestraft. De politie kondigde een intern onderzoek aan, de Israëlische minister van Justitie Tzipi Livni zette het Openbaar Ministerie op de zaak.

De politie meldde gisteren niet alleen de arrestatie van zes joodse jongeren in verband met de dood van de 17-jarige Palestijn, ze hield ook een Palestijnse man aan. Hij zou betrokken zijn bij het ontvoeren en doden van de drie tieners nabij Hebron op de Westelijke Jordaanoever, halverwege vorige maand. De identiteit van de man werd niet bekendgemaakt. Hij is niet een van de twee hoofdverdachten. Het voortvluchtige duo is volgens de Israëlische regering al jaren actief binnen de extremistische Hamasbeweging.

Hamas voerde vanuit de door haar bestuurde Gazastrook zondag opnieuw raketten af op het zuiden van Israël. Daar gingen nachtelijke Israëlische luchtaanvallen op 'militaire doelen' aan vooraf. Die waren weer een vergelding voor eerdere raketbe-schietingen. Egypte probeert te bemiddelen tussen Israël en Hamas, in de hoop de cyclus van geweld te beëindigen. Hamas stelde gisteren nieuwe eisen. Een daarvan is dat enkele tientallen Palestijnen worden vrijgelaten die tijdens de Israëlische speurtocht naar de daders van de meervoudige tienermoord werden gearresteerd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sloeg gisteren, na de wekelijkse vergadering van zijn kabinet, een gematigde toon aan. 'We moeten kalm en verantwoord optreden, in plaats van roekeloos.'

Binnen de regeringsploeg zijn er ook voorstanders van een harder optreden tegen Hamas. Volgens Israëlische media zijn extra militairen naar de grens met Gaza gestuurd. Met een invasie houden de meeste commentatoren vooralsnog geen rekening. Inwoners van het zuiden van het land, die om de haverklap de schuilkelders moeten opzoeken, bekritiseren de in hun ogen slappe houding van de regering.

In het noorden van het land wordt de regering geconfronteerd met groeiende onvrede onder Arabische inwoners. Ze hebben weliswaar de Israëlische nationaliteit, maar voelen zich vaak verwant met de Palestijnen. In enkele steden op zo'n zestig kilometer van Jeruzalem kwam het tot protesten, die door de politie de kop werden ingedrukt. Ook daarvan zijn zondag sporen nog zichtbaar, zoals verbrande autobanden en vernielde hekken langs de toegangsweg tot de stad Kalansuwa, die door inwoners werd geblokkeerd. Burgemeester Abdel Baset Salame maande hen tot kalmte. De minister van Openbare Veiligheid, Yitzhak Aharonovitch, kwam hem daarvoor persoonlijk bedanken. 'Maar ik heb gezegd dat ik de situatie niet onder controle heb. De mensen zijn woedend.'

undefined

Meer over