Palestijnen en Israëli's vragen VS te helpen bij vredesproces

De vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen zijn woensdag zonder resultaat afgebroken. Beide partijen hebben er bij de Verenigde Staten op aangedrongen verder te bemiddelen....

AP, Reuters

JERUSALEM/TEL AVIV

De Palestijnen eisen dat Israël instemt met een Amerikaans voorstel voor 13,1 procent Palestijnse gebiedsuitbreiding. Israël wil dat de onderhandelingen zich niet alleen richten op het terugtrekken van troepen van de Westelijke Jordaanoever, maar ook gaan over kwesties als de uitlevering van Palestijnen die van moord op Israëli's worden verdacht.

Volgens de Palestijnen lag Israël nog net zo dwars als voor de besprekingen. De Israëli's beschouwen de Palestijnse kritiek als onderhandelingstactiek. 'Het is niet de eerste keer dat we het einde van het overleg naderen en de Palestijnen doen alsof het morsdood is', zei een woordvoerder.

De Israëlische minister van Defensie Yitzak Mordechai wil dat de VS de ervaren bemiddelaar Dennis Ross naar het Midden-Oosten sturen om een oplossing te vinden voor de geschilpunten.

Washington wil de directe confrontatie met Netanyahu voorlopig niet aan. De VS deden het pessimisme van de onderhandelaars af als stoerdoenerij. Volgens de Amerikanen is het nog helemaal niet duidelijk of de onderhandelingen zijn vastgelopen.

'Zij (de Israëli's en de Palestijnen) kunnen in het openbaar van alles roepen dat heel slecht klinkt, maar achter gesloten deuren kunnen de gesprekken voortduren', zei een Amerikaanse functionaris.

Woensdagavond hadden Israëlische en Palestijnse onderhandelaars alweer contact over voortzetting van de besprekingen.

Meer over