Palestijn die grond verkoopt aan Israël riskeert doodstraf

Palestijnen die een stuk grond verkopen aan Israëli's riskeren hiermee de doodstraf. PLO-leider Yasser Arafat beoogt hiermee de Israëlische expansie in te tomen....

AFP, AP, DPA

JERUZALEM

Makelaars en andersoortige onroerend-goedhandelaren die bemiddelen bij de verkoop van grond aan Israëli's zullen hun acties eveneens moeten bekopen met de dood, waarschuwde Abu Medein. De Palestijnse bewindsman zei dat de maatregel een herhaling van Har Homa, Israëls meest omstreden bouwproject van de laatste jaren, dient te voorkomen.

Bij de bouw van Har Homa, een wijk voor 6500 joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem, schermde de Israëlische regering van premier Netanyahu meermaals met het argument dat de grond door Palestijnen was verkocht aan Israëli's, nadat Israël het gebied in 1967 had geannexeerd. De bouw in Har Homa begon in maart, leidde tot een heropleving van de intifada en voerde de Israëlisch/Palestijnse betrekkingen naar een dieptepunt.

Volgens de Palestijnse Autoriteit is het stellen van de doodstraf op de verkoop van grond aan Israëli's een noodzakelijke maatregel omdat joodse kolonisten op de Westoever, in de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem bereid zijn enorme bedragen neer te tellen voor Palestijnse grond. 'Onze strijd draait om land', aldus een Palestijnse afgevaardigde. 'De huidige situatie maakt stricte wetgeving noodzakelijk.'

Stopzetting van de bouw van joodse nederzettingen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem is voor de Palestijnen de sleutel tot hervatting van de vredesonderhandelingen met Israël. Arafat heeft dit gisteren, twee dagen voor de komst van de Amerikaanse gezant Dennis Ross, nog eens beklemtoond. De regering-Netanyahu maakte op haar beurt nog eens duidelijk dat er pas over vrede kan worden gesproken als de Palestijnse terreur ophoudt.

De Palestijnse minister Hanan Ashrawi zei gisteren voor het radiostation Stem van Palestina dat de Palestijnen 'geen verwachtingen' hebben van het bezoek van Dennis Ross. Voor vandaag staat een ontmoeting gepland tussen Arafat en de Israëlische president Weizman.

Volgens de Israëlische krant Yediot Ahronot zal de Amerikaanse regering zich bezinnen op haar betrokkenheid bij het Israëlisch/Palestijnse overleg als de huidige overlegronde op een mislukking uitdraait. De Israëlische premier Netanyahu heeft bij herhaling aangegeven er niet over te piekeren om de bouw van de omstreden wijk Har Homa stop te zetten.

Meer over