Pakistan voert doodstraf voor terreuraanslagen in

Pakistan voert de doodstraf voor terroristische aanslagen weer in. Dit gebeurt naar aanleiding van de bloedige aanval door de Taliban op een school gisteren in Peshawar. Daarbij kwamen 132 kinderen en negen medewerkers om het leven.

Redactie
Twee schooljongens die omkwamen bij de aanval op de middelbare school in Peshawar worden begraven. Beeld epa
Twee schooljongens die omkwamen bij de aanval op de middelbare school in Peshawar worden begraven.Beeld epa

De doodstraf voor terreur was eerder tijdelijk ingetrokken. Premier Nawaz Sharif gaf zijn goedkeuring aan het opheffen van het moratorium op de doodstraf voor terreur. In Pakistan staat ook op andere vergrijpen de doodstraf, zoals godslastering.

De beslissing valt een dag nadat de bloedigste aanslag van de Taliban in Pakistan ooit heeft plaatsgevonden. Het land is volop in rouw. De eerste begrafenissen hebben plaatsgevonden en bij de ziekenhuizen, waar zo'n honderd gewonden worden behandeld, wachten familieleden op nieuws.

Achter de aanval zitten volgens het Pakistaanse leger zeven extremisten van de Taliban. Ze hielden de school ruim acht uur in hun greep en gingen alle klaslokalen langs. Kinderen en leraren werden lukraak doodgeschoten. De daders zijn allemaal gedood.

Een jongen staat op de plek waar de Taliban gisteren een auto in brand staken om een weg te blokkeren. Beeld reuters
Een jongen staat op de plek waar de Taliban gisteren een auto in brand staken om een weg te blokkeren.Beeld reuters
Pakistaanse soldaten bij de middelbare school die gisteren werd aangevallen door de Taliban. Beeld reuters
Pakistaanse soldaten bij de middelbare school die gisteren werd aangevallen door de Taliban.Beeld reuters

Bomaanslag in Afghanistan

In het naburige Afghanistan zijn vier leden van de Pakistaanse Taliban om het leven gekomen bij een aanval met een Amerikaanse drone. Daarbij werden ook zeven opstandelingen dodelijk geraakt.

In de zuidelijke Afghaanse provincie Helmand hebben leden van de Afghaanse Taliban, die de aanslag in Peshawar overigens hebben veroordeeld, een bom in een bankgebouw laten ontploffen. Het gebouw werd later bestormd. Het is nog niet duidelijk hoeveel burgers er op dat moment binnen waren.

Werknemers van de bank die hebben weten te ontsnappen, zeiden dat de aanval plaatsvond op een moment dat veel regeringsmedewerkers binnen waren om hun salarissen op te halen.

'Op basis van de informatie die we nu hebben, kunnen we zeggen dat er vier Talibanleden bij de aanval waren betrokken. Eén liet de bom ontploffen en de andere drie vochten met de veiligheidstroepen', aldus Farid Ahmad Obaid, woordvoerder van de politiemacht in Helmand.

undefined

Afghaanse veiligheidsbeambten controleren voorbijgangers in de provincie Helmand. Beeld epa
Afghaanse veiligheidsbeambten controleren voorbijgangers in de provincie Helmand.Beeld epa
Meer over