Pakistan sluit klopjacht op Al Qa'ida af met succesje

De klopjacht op leden van de Afghaanse Taliban en Al Qa'ida, die het Pakistaanse leger zondag heeft afgesloten in het door semi-autonome stammen bewoonde grensdistrict Zuid-Waziristan, is een leider van de inlichtingendienst van Al Qa'ida noodlottig geworden....

De legerwoordvoerder noemde slechts de naam 'Abdullah' en gaf geen verdere bijzonderheden. Maar volgens bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst gaat het wellicht om Abdullah Ahmed Abdullah, de hoogste leider van de inlichtingendienst van Al Qa'ida. Deze Egyptenaar staat op de lijst van meest gezochte terroristen van de Amerikaanse FBI. Hij zou de hand hebben gehad in de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, waarbij in 1998 in totaal 234 doden zijn gevallen.

Bij de militaire operatie in Zuid-Waziristan, die een kleine twee weken heeft geduurd, zijn volgens het Pakistaanse leger 63 strijders gedood. Onder de 166 strijders die gevangen werden genomen waren 73 buitenlanders: Afghanen, Arabieren, Oezbeken, Tsjetsjenen en Oeigoeren (Chinese moslims). 46 Pakistaanse soldaten zijn in de loop van de campagne gesneuveld.

Het leger meende aanvankelijk de tweede man van Al Qa'ida, Ayman al-Zawahiri, te hebben omsingeld in een lemen fort. Maar die hoop bleek ijdel toen enkele dagen later een nieuwe geluidsband met een boodschap van Al-Zawahiri opdook.

Ook de vier- à vijfhonderd strijders die zich in het belegerde fort zouden ophouden werden niet gevonden. Het leger liet weten dat er een netwerk van tunnels was ontdekt, waardoor de strijders blijkbaar waren ontsnapt.

De campagne tegen de Taliban en Al Qa'ida heeft ook aan enkele tientallen burgers het leven gekost. 'Het aantal slachtoffers is betrekkelijk hoog, maar een geringe prijs voor de verheven zaak van de uitbanning van het terrorisme uit de Pakistaanse samenleving', zei legerwoordvoerder Shaukat Sultan.

Meer over