'Pakistan moet hulp boycotten'

islamabad De Pakistaanse Taliban eisen dat de regering in Islamabad alle buitenlandse hulp voor de slachtoffers van de overstromingen afwijst....

‘Pakistan moet de (buitenlandse, red.) hulp afwijzen om zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid te verdedigen’, zei een Talibanwoordvoerder dinsdag tegen een verslaggever van het persbureau AP.

De Pakistaanse Taliban, die banden onderhouden met Al Qaida, hebben herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd op westerse hulpverleners. Die zijn volgens hen alleen in Pakistan om westerse belangen te dienen en moeten het land daarom verlaten.

Volgens de Verenigde Naties heeft Pakistan miljarden euro’s nodig om te herstellen van de gevolgen van de overstromingen en aardverschuivingen, die de afgelopen twee weken 13,8 miljoen mensen hebben getroffen.

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari keerde gisteren in zijn land terug na een bezoek aan Europa dat hem op een storm van binnenlandse kritiek is komen te staan. Veel Pakistanen vinden het onbegrijpelijk dat hij in Parijs en Londen bleef, terwijl het land kampt met een van de zwaarste natuurrampen uit zijn geschiedenis. De toch al forse kritiek nam nog in hevigheid toe toen bekend werd dat de president het Franse kasteel van zijn familie had bezocht.

Zardari liet via zijn medewerkers weten dat zijn reis van groot diplomatiek belang was. Vooral zijn ontmoeting met de Britse premier David Cameron achtte hij hoogstnoodzakelijk. Die had Pakistan gebrandmerkt als een land dat terrorisme exporteert.

Aanhangers van Zardari belaagden gisteren verscheidene mediakantoren in de stad Karachi. Ze zijn woedend over de kritische berichtgeving van de televisie over de buitenlandse reis van de president.

Vooral het tonen van een incident in Londen zette kwaad bloed. Pakistaanse stations zonden beelden uit van een man die een schoen naar Zardari gooide. Dit gebaar van minachting heeft school gemaakt sinds een Iraakse journalist zijn schoenen naar president Bush smeet.

Het signaal van twee zenders – Geo en ARY – werd in delen van het land gestoord. De Zardari-aanhangers staken ook stapels kranten in brand. Het ging om de dagbladen The News en Jang. Deze kranten zijn eigendom van hetzelfde bedrijf dat ook eigenaar is van Geo, dat op haar beurt partner is van de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Meer over