Pakistaanse Taliban: geen buitenlandse hulp

De Pakistaanse Taliban willen niet dat de regering buitenlandse hulp aanvaardt ten behoeve van de slachtoffers van de overstromingen, die inmiddels al te boek staan als de grootste ramp in de geschiedenis van Pakistan.

Als de regering in Islamabad de internationale hulp afwijst zullen de Taliban zelf voor het benodigde geld zorgen, zei Taliban-woordvoerder Azam Tariq dinsdag.

De VN-hulporganisatie OCHA liet dinsdag weten richt zich er in eerste instantie op de zes miljoen mensen te redden die dreigen te sterven als gevolg van de overstromingen. In totaal zijn circa veertien miljoen mensen in meer of mindere mate getroffen door de aanhoudende overstromingen, extreme regenval en aardverschuivingen in het Zuid-Aziatische land. De zes miljoen mensen waar OCHA zich nu op richt, hebben direct humanitaire hulp nodig om te kunnen overleven.

Schaal

Volgens schattingen van de Verenigde Naties hebben de overstromingen in Pakistan ongeveer 13,8 miljoen mensen op enigerlei wijze getroffen. De schaal van de ramp is ongekend groot, veel groter dan die van de tsunami die in 2004 in Azië huishield, aldus OCHA. Volgens de VN heeft Pakistan miljarden euro's nodig om te herstellen van de overstromingen en aardverschuivingen. Om de eerste nood te lenigen zijn honderden miljoenen nodig, maar om er weer bovenop te komen miljarden, zei Jean-Maurice Ripert, de speciale gezant van de VN.

Een groot deel van het geld zal nodig zijn voor de wederopbouw in Khyber Pakhtunkhwa, de noordwestelijke provincie waar de schade het grootst is. Maar ook in de centrale en zuidelijke provincies Punjab en Sindh doet het water zijn verwoestende werk.

Zardari

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari is dinsdag teruggekeerd van zijn buitenlandse reis naar onder meer Italië en Groot-Brittannië. Het staatshoofd ligt zwaar onder vuur voor het feit dat hij niet eerder is teruggekomen om de inwoners van Pakistan te helpen bij de watersnoodramp.

Aanhangers van regeringspartij PPP hebben dinsdag kantoren van media belaagd in Karachi, met circa achttien miljoen inwoners de grootste stad van Pakistan. Het signaal van de tv-zenders Geo en ARY wordt verstoord in delen van het land, zo maakten de directeuren van deze media bekend.

De partijgenoten van Zardari zijn boos over berichtgeving van de tv-stations over onder meer een incident tijdens het staatsbezoek van Zardari aan Groot-Brittannië van vorige week. De zenders toonden beelden van een persoon die een schoen naar Zardari gooide. Ook de kritiek die veel media hebben op het optreden van de president rond de overstromingen zou bij de PPP-aanhangers kwaad bloed hebben gezet.

Een Amerikaanse sergeant en Pakistaanse soldaten kijken tijdens een hulpoperatie vanuit een helikopter neer op een overstroomd gebied. (AFP) Beeld
Een Amerikaanse sergeant en Pakistaanse soldaten kijken tijdens een hulpoperatie vanuit een helikopter neer op een overstroomd gebied. (AFP)
Meer over