Pakistaanse gastarbeider pleegde volgens Saoedi's zelfmoordaanslag

Saoedi-Arabië heeft dinsdag gezegd dat een Pakistaan die al twaalf jaar in het land woont, verantwoordelijk was voor een van de drie zelfmoordaanslagen in diverse steden. Volgens Riaad blies Abdullah Qalzar Khan (34) zich maandag op bij het Amerikaanse consulaat in Jeddah. Deze aanslag werd gevolgd door twee andere, waaronder eentje bij de grote moskee van Medina.

De aanslag in Medina vlakbij de Mohammed-moskee. Beeld Twitter
De aanslag in Medina vlakbij de Mohammed-moskee.Beeld Twitter

In deze moskee ligt het graf van de profeet Mohammed. Bij de aanslagen vielen zeker zeven doden, onder wie de daders en vier leden van het veiligheidspersoneel.

Wie verantwoordelijk is voor de serie goed gecoördineerde aanvallen, is nog steeds niet duidelijk. Geen enkele groep heeft ze nog opgeëist. Ook de zelfmoordenaar die toesloeg vlakbij de Medina-moskee, de op één na heiligste plek van de islam, is nog niet geïdentificeerd. Duizenden gelovigen bij de moskee reageerden geschokt. De hoogste geestelijken in Saoedi-Arabië veroordeelden dinsdag de aanslagen in scherpe bewoordingen. 'Ze hebben alles ontheiligd wat heilig is', aldus de Ulema-raad, het hoogste religieuze orgaan van het land.

Volgens de autoriteiten woonde Khan al twaalf jaar in het land, samen met zijn vrouw en ouders. Hij werkte als chauffeur in Jeddah. Er zijn zo'n negen miljoen gastarbeiders in Saoedi-Arabië, op een bevolking van dertig miljoen. De Pakistani's vormen een van de grootste groepen. De man die toesloeg in Medina, liet de bom volgens de autoriteiten ontploffen op een open parkeerplek. Hij kwam in actie omdat beveiligers vonden dat hij zich verdacht gedroeg.

De laatste jaren wordt de Saoedische regering geconfronteerd met toenemend verzet van sjiitische militanten. In het verleden waren er ook aanslagen van Al Qaida tegen Amerikaanse doelwitten. Maar zoveel aanslagen in korte tijd is ongewoon. Behalve Jeddah en Medina, werd ook Qatif getroffen, een stad waar in verhouding veel sjiitische moslims wonen in het overwegend soennitische koninkrijk.

Volgens een ooggetuige van de aanslag in Qatif werd een auto tot ontploffing gebracht, eveneens in de buurt van een moskee. Hij zag lichaamsdelen liggen, mogelijk van de pleger van de zelfmoordaanslag.

Consulaat VS

In Jeddah sloeg Khan toe toen de politie hem wilde arresteren. Twee agenten raakten daarbij gewond. Hij parkeerde rond 02:15 uur 's nachts (lokale tijd) zijn auto bij een ziekenhuis vlakbij het consulaat. Khan ontstak een explosievenvest toen bewakers hem bij de parkeerplaats aanspraken.

Volgens een getuige was dat op zo'n twintig meter afstand van de omheining van het consulaat. Of dat ook het beoogde doelwit was, is nog onduidelijk, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De straat werd afgezet en de politie heeft nog drie explosies gecontroleerd laten plaatsvinden.

Het Amerikaanse consulaat in de havenstad vlakbij Mekka was in 2004 ook al het toneel van een aanval, toen door extremisten die verbonden waren aan Al-Qaeda. Daarbij kwam een tiental mensen om het leven. Het merendeel van het personeel is toen naar een ander, beter bewaakt complex verhuisd.

De Moskee van de Profeet in Medina. Beeld AFP
De Moskee van de Profeet in Medina.Beeld AFP
Meer over