Pakhuis Wilhelmina krijgt bal teruggekaatst

Eigenaar en huurders van het kunstenaarsbolwerk Pakhuis Wilhelmina aan de oostelijke IJ-oever zijn zich donderdag op de Amsterdamse rechtbank een ongeluk geschrokken....

Tijdens een vervolgzitting in kort geding pleitten de huurders opnieuw voor een bouwstop van het betonnen gevaarte, dat nog dit jaar over hun ateliers wordt heen gebouwd. Het complex zou brandgevaarlijk zijn.

De tegenpartij, gemeente en projectontwikkelaar, draaiden de zaak om: niet de betonnen kolos, maar Pakhuis Wilhelmina is brandonveilig.

De gehele dakconstructie en een deel van de aan de nieuwe flats grenzende pui zouden alsnog moeten worden aangepast, menen betrokkenen.

De verrassende wending in het slepende conflict heeft te maken met een gewijzigde 'perceelgrens'. Omdat het pakhuis niet langer direct aan de openbare weg ligt, dienen de brandvoorschriften nu te worden aangepast aan die van de nieuwe buren.

Het conflict kreeg landelijke bekendheid nadat een rechter zich uit de zaak had teruggetrokken wegens de schijn van belangenverstrengeling. Zijn opvolger, vice-presidente De Rooy, nam donderdag geen halve maatregelen.

Zij onderzocht het omstreden bouwwerk ter plekke en liet zich vervolgens op de rechtbank drieënhalf uur lang voorlichten door een koor van juridische-, bouw- en brandexperts, die zichzelf geregeld tegenspraken.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

Meer over