Paisley en Oranje-orde verwerpen akkoord

De Noord-Ierse politicus dominee Ian Paisley verkettert het vredesakkoord van vorige week vrijdag en beschuldigt de regeringen van Groot-Brittannië en Ierland van 'verraad, leugens en intimidatie'....

REUTERS

Reuters

BELFAST

Ian Paisley, leider van de Democratische Unionisten Partij (DUP), beschuldigt Londen van plannen om kiezers 'om te kopen en te intimideren' hoewel de kiezers ervan overtuigd zijn dat het akkoord tot een verenigd Ierland leidt.

Paisleys campagne tegen het akkoord kreeg gisteren een extra duwtje, toen de 30 duizend leden sterke Oranje-orde van Noord-Ierse protestanten het vredesakkoord regelrecht verwierp.

De Oranje-orde, zo meldde de BBC, wenst eerst opheldering over de vrijlating van gevangen terroristen, het inleveren van wapens door de verschillende milities en de hervorming van de Noord-Ierse politie.

De reactie van de Oranje Orde vormt een ernstige tegenslag voor David Trimble, de leider van de grootste protestantse partij, de Ulster Unionisten Partij.

David Trimble moet het vredesakkoord voor zijn 700-koppige partijraad verdedigen. De Oranje-orde beheerst ongeveer een kwart van de stemmen in de partijraad.

Meer over