Pablo is kaal, en níet blij

Pablo Riviera heeft er nauwelijks woorden voor, zo blij is hij met het Utrechtse K33 Hairhotel. 'Wat een vakmensen', roept hij op 11 januari in een paginagrote advertentie in De Telegraaf....

Jammer dat Pablo Riviera niet bestaat. De man die Pablo wordt genoemd is in werkelijkheid geen fotomodel maar een onderhoudsmonteur uit Rotterdam die zeker niet met zijn echte naam in de krant wil. En voor het feit dat hij de kale plek op zijn kop camoufleert met een haarstukje, schaamt hij zich kapot. Zo erg dat hij het aan bijna niemand durft te vertellen. Laat staan dat hij er in een advertentie openlijk voor wil uitkomen.

Pablo is dan ook razend op de 'vakmensen' van K33. Hij zegt dat ze zijn foto's ongevraagd hebben gebruikt en dat hij zich rot schrok toen hij ze pontificaal in de krant zag staan. Hij staat erop dat het bedrijf zijn foto's nooit meer voor zoiets gebruikt.

De komende drie maanden hoeft hij zich geen zorgen te maken. In het kort geding dat hij tegen K33 aanspande, besloot de rechtbank donderdag dat het bedrijf met onmiddellijke ingang moet stoppen met het publiceren van de foto's in Nederland.

Maar daarmee is niet gezegd dat de foto's nooit meer zullen opduiken. De eis tot vernietiging van al het betrokken reclamemateriaal werd afgewezen. Als Pablo niet binnen drie maanden een bodemprocedure aanspant om de zaak verder juridisch uit te vechten, mag het bedrijf de foto's weer gebruiken.

De rechtbank is er voorlopig niet van overtuigd dat Pablo geen toestemming heeft gegeven voor de advertentie. K33 beweert dat hij dat mondeling heeft gedaan en daarvoor ook een vergoeding heeft ontvangen. Volgens Pablo ging het daarbij om een beloning voor werkzaamheden die hij als monteur bij het bedrijf heeft verricht. Hij geeft toe dat hij willens en wetens geposeerd heeft, maar dacht dat de foto's alleen bedoeld waren om hem te laten zien hoe zijn kapsel na behandeling zou worden.

Dat de Telegraaf-lezers het nu ook hebben gezien, veroorzaakt bij hem 'psychische problemen'. Niet alleen weet iedereen dat hij eigenlijk kaal is. Tot overmaat van ramp denkt zijn werkgever dat hij stiekem een bijbaantje heeft. Als fotomodel.

Meer over