Paaspop, Durak en een dansfeest

De favorieten en de aanraders van de redactie: zoals Paaspop in Schijndel, videokunst in de Nieuwe Kerk of uw laatste kans op een gelukkige dag.

null Beeld Kira Perov
Beeld Kira Perov

Beeldende kunst Meesterwerk in de Nieuwe Kerk: Bill Viola Nieuwe Kerk, Amsterdam

Het predikaat 'meesterwerk' is misschien een tikje overdreven, maar een goeie editie is dit zeker. Zij bestaat uit twee video's, eerder in gewijzigde vorm gebruikt in de opera Tristan und Isolde, hier getoond in het koor van de kerk. Een man stijgt op in een stortbui van ondersteboven vallende druppels; een vrouw valt in een meer van vuur. Wanneer de films afgelopen zijn, wil je ze nog een keer zien. De zitzakken doen je afvragen waarom er in musea überhaupt nog bankjes staan.

Stefan Kuiper

Muziek Paaspop t/m 05/04, Schijndel

De gevoelstemperatuur zit nog niet echt mee, maar toch kan met Paaspop in Schijndel het buitenfestivalseizoen beginnen. Met als vanouds veel aandacht voor een nieuwe lichting Nederlandse bandjes, die het een festivalzomer lang moeten zien uit te houden; John Coffey, Emil Landman, The Deaf, Kovacs, Akwasi, Nouveau Vélo en niet te vergeten: My Baby.

Robert van Gijssel

Film: Durak Regie Yuriy Bykov

Een aftands flatgebouw in Rusland staat op instorten. De enige fatsoenlijke Rus in Durak komt erachter en heeft een avond om de lokale machthebbers ervan te overtuigen dat zo'n achthonderd mensen onder het puin dreigen te verdwijnen.

Het is een gevecht tegen de tijd en een volledig corrupt systeem, waarvan de fundering net zo rot blijkt als die van de flat. Scherpe dialogen, slim scenario: de Russische regisseur Yuriy Bykov maakte met Durak een thriller die even spannend als actueel als deprimerend is.

Floortje Smit

Dansfeest: Door Introdans Ensemble voor de Jeugd. Tournee t/m 31/5

Ze lijken spetters van een regenboog: de 24 dansers van Introdans Ensemble voor de Jeugd zijn tot op hun navel en spitzen gebodypaint, ieder in een andere kleur. Als dansende modellen leven ze zich uit in vogueing en dragen ze een ratjetoe aan kleurrijke rokjes, pruiken, vlechten, dreadlocks, scalpels, berenvellen, gatenponcho's en monokini's. De knallende verfbom Rave van de Amerikaanse choreografe Karol Armitage vormt de feestelijke afsluiting van het 25-jarig jubileumprogramma FEEST met verder het ritmisch stampende Bon Appétit van Robert Battle, het grappig stoere Psycho Killer van Daniël Ezralow en het prachtig mysterieuze zandkwartet Susto van Lightfoot & León.

Annette Embrechts

Theater - Laatste kans: Glückliche Tage Stadsschouwburg Amsterdam, zaterdag 4 april

Het festival Brandstichter waarin de afgelopen weken het werk van de Engelse theatermaakster Katie Mitchell werd vertoond, wordt vanavond afgesloten met Glueckliche Tage (Happy Days) van Samuel Beckett. Mitchell regisseerde een geheel eigen versie van dit toneelstuk waarin hoofdpersoon Winnie niet tot haar nek in een berg zand of puin gevangen zit, maar in haar keuken wordt overspoeld door wassend water. Het einde nadert, maar voor het zover is, beleeft ze nog een gelukkige dag. Denkt ze. Hoopt ze.

Hein Janssen

FIlm: Fast & Furious 7, regie: James Wan

'Auto's kunnen niet vliegen', zegt racer, autodief en huisvader Brian O'Conner (wijlen Paul Walker) aan het begin van Fast & Furious 7 tegen zijn piepjonge zoontje, wanneer die een speelgoedautootje op de grond heeft gesmeten. Wat volgt, is een film die speciaal lijkt gemaakt om deze levensles vakkundig te ontkrachten. Ja, dat is plat en eendimensionaal, maar de wijze waarop dit spektakel daarbij de grenzen verkent van audiovisueel absurdisme, zorgt voor een dollemansrit die bijna uit elkaar spat van filmplezier.

Berend Jan Bockting

Meer over