Update

Paasbestand Oekraïne onder druk na 'godslasterlijke provocatie'

Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar van provocaties na een vuurgevecht bij de Oost-Oekraïense stad Slavjansk, die in handen is van pro-Russische separatisten. Zeker drie mensen kwamen door de schietpartij om het leven. Volgens Rusland houdt Oekraïne zich niet aan het akkoord over het conflict dat donderdag werd gesloten in Gèneve.

Slachtoffers van het vuurgevecht van afgelopen nacht in Slavjansk. Beeld reuters
Slachtoffers van het vuurgevecht van afgelopen nacht in Slavjansk.Beeld reuters

Moskou stelt dat de Oekraïense nationalistische groepering Rechtse Sector pro-Russische separatisten aanviel. Volgens de separatisten naderde een konvooi van vier voertuigen om 2 uur 's nachts hun controlepost, waarna de aanvallers het vuur openden.

'Het paasbestand is geschonden', aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Rusland toont de schietpartij dat het de Oekraïense autoriteiten niet lukt om 'gewapende extremisten' in bedwang te houden. 'Deze provocatie bewijst dat het gebrek aan wil bij de machthebbers in Kiev om nationalisten en extremisten in toom te houden en te ontwapenen.'

De zelfbenoemde pro-Russische burgemeester van Slavjansk wil dat Rusland troepen stuurt naar zijn stad om de vrede te bewaren. 'Ze doden onze broeders', zei Vjatsjeslav Ponomariov op een persconferentie die werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Pro-Russische activisten bij een gekaapt legervoertuig in Slavjansk. Beeld epa
Pro-Russische activisten bij een gekaapt legervoertuig in Slavjansk.Beeld epa

'Godslasterlijke provocatie'
Maar Rechtse Sector ontkent iets met de schietpartij te maken te hebben. Volgens de extreemrechtse Oekraïense groepering zitten Russische speciale troepen achter de schietpartij. 'Het is een godslasterlijke provocatie door Rusland: godslasterlijk omdat het in een voor christenen heilige nacht voor Pasen gebeurde', aldus een woordvoerder.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU sprak van een 'cynische provocatie'. De dienst liet in een verklaring op de website weten dat het incident waarschijnlijk in scène is gezet.

Paasbestand
De Oekraïense regering had voor de paasdagen een bestand afgekondigd. De operatie van het Oekraïense leger tegen separatisten in Oost-Oekraïne is opgeschort tot na Pasen. De actie om bezette overheidsgebouwen terug te veroveren en milities te ontwapenen begon deze week, maar verliep tot op heden weinig succesvol.

Donderdag kwamen Rusland, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Oekraïne verrassende maatregelen overeen die de hoogopgelopen spanningen in het Oekraïne-conflict moesten temperen. Eén van de afspraken was dat alle illegale gewapende groepen ontwapend zouden worden en dat de bezetting van overheidsgebouwen moest worden gestaakt. Dat is tot op heden niet gebeurd.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over