'Paarlberg lid organisatie Holleeder'

Vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg en zijn voormalige rechterhand David Beesemer zijn door het Openbaar Ministerie toegevoegd aan de lijst met veronderstelde deelnemers aan de criminele organisatie van Willem Holleeder....

Dit blijkt uit een uitbreiding van de aanklacht tegen de Heineken-ontvoerder. De twee zakenmannen zouden betrokken zijn geweest bij de financiële afhandeling van de afpersingspraktijken van Holleeder. Dit bevestigen betrouwbare bronnen.Paarlberg heeft geen bericht ontvangen van justitie over een eventuele vervolging, zegt zijn advocaat Gabriël Meijers. Justitie heeft Paarlberg al enkele malen aan de tand gevoeld over zakelijke activiteiten, waarbij Holleeder zou zijn betrokken. Een van de vermoedens was, dat hij onder druk van Holleeder betrokken raakte bij diens criminele activiteiten. Kennelijk is de balans tussen slachtofferschap en daderschap voor het OM doorgeslagen naar het laatste.Paarlberg geniet grote bekendheid als ondernemer. Hij bezit voor vele tientallen miljoenen euro's aan onroerend goed. Even bekend was zijn vriendschap met Euro-commissaris Neelie Kroes, die kantoor hield op het kasteel van Paarlberg; ridderhofstad Bolenstein in Maarssen. Ook investeerde Kroes via Paarlberg in vastgoed. De vriendschap tussen de twee behoort tot het verleden.De zakelijke activiteiten van Paarlberg zijn ondergebracht in een internationaal netwerk van vennootschappen. Via dat netwerk is mogelijk afpersingsgeld van Holleeder weggesluisd. Holleeder, gezien als een leider binnen de Amsterdamse onderwereld, wordt verdacht van afpersing van vier vastgoedhandelaren. Daarbij zouden tientallen miljoenen euro's zijn buitgemaakt. Een van de vennootschappen van Paarlberg die op belangstelling van justitie mag rekenen, is Wilbury Limited, een vennootschap gevestigd op belastingparadijs Anquilla. Het bedrijfje zou een miljoenenlening hebben verstrekt aan een van de maatschappijtjes van Holleeder, die daarmee een aantal panden op de Amsterdamse Wallen kon kopen. Het zou daarbij gaan om geld, verkregen door afpersing. Ook zou er een plan zijn om vastgoedhandelaar Willem Endstra te laten investeren in spookprojecten, die via een bedrijf van Paarlberg op de markt werden gebracht.Endstra en Paarlberg waren ook samen actief. Zo deden zij zaken rond de zeejachthaven Seaport Marina in IJmuiden. Uiteindelijk liet Paarlberg zich daar door Endstra uitkopen. Ook investeerden zij eind jaren negentig met John Wijsmuller en Klaas Hummel in chique appartementsgebouwen in Amsterdam-Zuid. Wijsmuller is een van de vastgoedhandelaren die volgens justitie door Holleeder is afgeperst. Paarlberg verbrak later de banden met Endstra, toen deze in de publiciteit kwam als witwasser van crimineel geld.Voor Holleeder zou al de afpersing van onroerend goed-handelaar Willem Endstra profijtelijk zijn geweest. Endstra verkeerde volgens betrouwbare bronnen aan het eind van zijn leven in grote problemen. Hij werd bijna twee jaar geleden vermoord voor zijn kantoor in Amsterdam.geweest bij de financiële afhandeling van de afpersingspraktijken van Holleeder. Dit bevestigen betrouwbare bronnen.

Paarlberg heeft geen bericht ontvangen van justitie over een eventuele vervolging, zegt zijn advocaat Gabriël Meijers. Justitie heeft Paarlberg al enkele malen aan de tand gevoeld over zakelijke activiteiten, waarbij Holleeder zou zijn betrokken. Een van de vermoedens was, dat hij onder druk van Holleeder betrokken raakte bij diens criminele activiteiten. Kennelijk is de balans tussen slachtofferschap en daderschap voor het OM doorgeslagen naar het laatste.

Paarlberg geniet grote bekendheid als ondernemer. Hij bezit voor vele tientallen miljoenen euro's aan onroerend goed. Even bekend was zijn vriendschap met Euro-commissaris Neelie Kroes, die kantoor hield op het kasteel van Paarlberg; ridderhofstad Bolenstein in Maarssen. Ook investeerde Kroes via Paarlberg in vastgoed. De vriendschap tussen de twee behoort tot het verleden.

De zakelijke activiteiten van Paarlberg zijn ondergebracht in een internationaal netwerk van vennootschappen. Via dat netwerk is mogelijk afpersingsgeld van Holleeder weggesluisd. Holleeder, gezien als een leider binnen de Amsterdamse onderwereld, wordt verdacht van afpersing van vier vastgoedhandelaren. Daarbij zouden tientallen miljoenen euro's zijn buitgemaakt.

Een van de vennootschappen van Paarlberg die op belangstelling van justitie mag rekenen, is Wilbury Limited, een vennootschap gevestigd op belastingparadijs Anquilla. Het bedrijfje zou een miljoenenlening hebben verstrekt aan een van de maatschappijtjes van Holleeder, die daarmee een aantal panden op de Amsterdamse Wallen kon kopen. Het zou daarbij gaan om geld, verkregen door afpersing. Ook zou er een plan zijn om vastgoedhandelaar Willem Endstra te laten investeren in spookprojecten, die via een bedrijf van Paarlberg op de markt werden gebracht.

Endstra en Paarlberg waren ook samen actief. Zo deden zij zaken rond de zeejachthaven Seaport Marina in IJmuiden. Uiteindelijk liet Paarlberg zich daar door Endstra uitkopen. Ook investeerden zij eind jaren negentig met John Wijsmuller en Klaas Hummel in chique appartementsgebouwen in Amsterdam-Zuid. Wijsmuller is een van de vastgoedhandelaren die volgens justitie door Holleeder is afgeperst. Paarlberg verbrak later de banden met Endstra, toen deze in de publiciteit kwam als witwasser van crimineel geld.

Voor Holleeder zou al de afpersing van onroerend goed-handelaar Willem Endstra profijtelijk zijn geweest. Endstra verkeerde volgens betrouwbare bronnen aan het eind van zijn leven in grote problemen. Hij werd bijna twee jaar geleden vermoord voor zijn kantoor in Amsterdam.

Meer over