nieuws

Paardenvirus ontregelt kalender paardensport. ‘Ernstigste uitbraak in jaren’

Vanwege een uitbraak van het dodelijke rhinopneumonie-virus op een concours in Valencia, heeft de internationale paardensportfederatie FEI voorlopig vrijwel alle internationale wedstrijden in tien Europese landen geschrapt. Een opsteker is dat social distancing bij dieren gemakkelijk te regelen is.

Er zijn sinds het virus om zich heen greep op een concours in Valencia vier paarden overleden.  Beeld ANP
Er zijn sinds het virus om zich heen greep op een concours in Valencia vier paarden overleden.Beeld ANP

Het rhinopneumonie-virus is in de paardenwereld geen onbekende. Dat de FEI nu zulke maatregelen moet nemen, is volgens paardensport-journalist Jacob Melissen dan ook te wijten aan een ‘kapitale blunder’ van de Valenciaanse organisatie. ‘Doordat een paar eigenaren en ruiters toestemming hebben gekregen met hun besmette paarden te vertrekken, heeft het virus zich over Europa kunnen verspreiden.’

Om maar meteen de hamvraag te beantwoorden: dit virus is niet overdraagbaar van paard op mens. ‘Het kan wel van mens op paard of van paard op paard worden overgedragen’, zegt Melissen. Daarom is het toch belangrijk besmette paarden direct te isoleren.

Melissen vermoedt dat in de staltenten, die tijdens het parcours plaats boden aan honderden paarden, een besmet paard is binnengekomen. Dat dier heeft vervolgens de andere besmet. In de ‘vaste’ stallen die voor het parcours gebruikt werden, zijn geen paarden besmet geraakt.

Een super spreader dus. Inmiddels zijn er in Frankrijk, Engeland en Duitsland uitbraken die direct aan het concours in Valencia gerelateerd kunnen worden.

De FEI heeft inmiddels 21 dierenartsen naar de Spaanse stad gestuurd om de zieke dieren te helpen. Van vier paarden is bekend dat ze aan het virus zijn overleden, 84 paarden vertonen verschijnselen. Van de 25 Nederlandse paarden die op het concours aanwezig waren, staan er inmiddels dertien in afzondering in eigen omgeving. Twaalf zijn er nog in Spanje.

De Nederlandse overheid neemt nog geen aanvullende maatregelen, laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weten. ‘De sector is hier goed op ingericht en neemt al jaren maatregelen om deze ziekte te beheersen.’

Zware klap

De FEI zelf spreekt van een tweede zware klap, nadat eerder de coronapandemie de internationale kalender flink ontregelde. ‘Deze uitbraak is de ernstigste in tientallen jaren’, zegt secretaris-generaal Sabrina Ibáñez. ‘We kunnen geen risico lopen. Het rhinopneumonie-virus is bijzonder agressief en kan veel slachtoffers maken. Dat moeten we koste wat kost zien te voorkomen.’

De enige uitzondering op de wedstrijdban vormen de al begonnen Tours, die meerdere weken duren. Dat besluit moet voorkomen dat heel veel paarden tegelijk verplaatst worden.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) adviseert ‘zeer dringend’ om niet met paarden naar concoursen in Spanje te reizen. De federatie werkt aan een plan om alle paarden die ergens in Europa bij een evenement gestald zijn weer naar hun thuisbasis te krijgen.

Volledige verlammingen

De ernst van besmetting met het rhinopneumonie-virus kent verschillende gradaties. Bij de mildste vorm ontwikkelt het paard slechts verkoudheidsklachten. Bij merries kan het virus in het laatste deel van hun dracht een miskraam veroorzaken. In het ergste geval kan het virus leiden tot een volledige verlamming. Dat laatste zou in Valencia bij meerdere paarden gebeurd zijn.

Hoewel paarden gevaccineerd worden tegen het rhinopneumonie-virus, komen uitbraken vaker voor. Melissen: ‘Je zou het kunnen vergelijken met de coronavaccins. Die bieden ook geen 100 procent bescherming.’

De financiële strop voor de hippische sector in Nederland valt volgens Melissen mee, omdat de meeste wedstrijden vanwege het coronavirus toch al niet doorgingen. De paardenhandel zal even stilliggen, maar de koop en verkoop van zaad kan gewoon doorgaan.

Het topevenement Dutch Masters, voorheen Indoor Brabant, dat volgende week in Den Bosch zou beginnen, is afgelast. Vorig seizoen werd het evenement in de Brabanthallen ook al op het laatste moment geannuleerd wegens de uitbraak van het coronavirus. Nu zouden de wedstrijden zonder publiek worden gehouden.

Melissen verwacht niet dat het wedstrijdverbod ook na 28 maart van kracht zal blijven. ‘Het handige aan besmettingen met dieren is dat je er echt alles aan kunt doen om het virus in te dammen. Ik denk dat menig viroloog op dit moment jaloers is op de keiharde maatregelen die de FEI kan nemen.’

Meer over