Paard van Troje

Bedrijfskledingfabrikant EHCO-KLM krijgt officieel drie aandeelhouders: crisismanager Berry van den Brink, ex-topman Jan Noordam van Borsumij Wehry en de huidige bedrijfsdirecteur Joop Trap....

PETER DE WAARD

Van onze verslaggever

Peter de Waard

HAAKSBERGEN

Achter Fundadore schuilt de familie Korthals Altes. Het beleggen is de familie met de paplepel ingegoten, want zij zijn afstammelingen van de voormalige beursvoorzitter J. Korthals Altes. De beleggingsmaatschappij is vernoemd naar de naam van diens favoriete paard.

Ooit had deze familie 6,6 procent van de aandelen van EHCO-KLM Kleding. Nu bezit de familie nog 755 aandelen; op een totaal van één miljoen nog geen één promille.

Maar Fundadore Beheer is niet van plan dit piepkleine belang van de hand te doen. Integendeel; uit onvrede over het 'gesol' met het bedrijf houdt Fundadore de aandelen vast. Als belanghebbende aandeelhouder heeft Fundadore inmiddels in een brief aan de SER-fusiecodecommissie zijn onvrede geuit over de gang van zaken. In nog geen jaar tijd verwisselde EHCO-KLM drie maal van eigenaar.

Tot begin vorig jaar was EHCO-KLM een beursfonds, waarin het Britse concern Bodycote de meerderheid van aandelen had. Borsumij Wehry bereikte in februari overeenstemming met Bodycote over de overname van dat pakket.

Borsumij deed niet kinderachtig. De andere outside-aandeelhouders van EHCO-KLM zouden hun stukken ook mogen aanbieden voor 43 gulden, dezelfde prijs die Bodycote had gekregen. Maar het hoefde niet. Borsumij was van plan de beursnotering van het bedrijf te handhaven.

Fundadore Beheer besloot begin mei zijn pakket van ruim 6 procent aan Borsumij aan te bieden. Maar er werden vijf aandelen achtergehouden. Een week nadat de biedingstermijn gesloten was, werd bekend dat Borsumij zelf werd overgenomen. Nadat een justitieel onderzoek werd ingesteld tegen de top van het bedrijf wegens misbruik van voorwetenschap, kwam Borsumij in handen van concurrent Hagemeyer. Dit handelshuis wenste wel alle aandelen in handen te krijgen. Begin oktober werd opnieuw een bod van 43 gulden per aandeel gedaan, waarna de beursnotering werd beëindigd.

'Toen Hagemeyer besloot de rest van de aandelen op te kopen, zijn we ze vóór geweest en hebben er weer 750 kunnen bijkopen', aldus een woordvoerder van de beleggingsmaatschappij. Hagemeyer zou via de ondernemingskamer kunnen proberen Fundadore te dwingen dit pakket te verkopen. Officieel kunnen bedrijven dit doen als zij zelf een belang hebben van meer dan 95 procent. Hagemeyer had begin oktober meer dan 99 procent van de aandelen in handen.

'Maar er zit een addertje onder het gras. Die actie hadden ze wel kunnen nemen tegen de vijf aandelen die we niet hadden aangeboden. Maar niet tegen de 750 aandelen die we hadden bijgekocht, want toen was de biedingstermijn al verlopen', zegt de woordvoerder.

Fundadore is het niet eens met de prijs van 43 gulden per aandeel die door Borsumij is betaald. 'Deze prijs is te laag. Er zou ook een premie moeten worden betaald.' Daarnaast zou Borsumij zich niet aan de fusiegedragsregels hebben gehouden. 'De biedingstermijn is normaal twintig dagen. Maar Borsumij gaf de beleggers in EHCO-KLM slechts de gelegenheid van 1 tot en met 9 mei hun aandelen aan te bieden. Op 15 mei werd bekend dat Borsumij door Hagemeyer zou worden overgenomen.'

Fundadore diende een klacht in bij de SER-fusiecodecommissie, maar die klacht werd afgewezen. 'De commissie vond dat de outside-aandeelhouders dezelfde prijs hadden gekregen als de grootaandeelhouder en dus geen reden hadden tot klagen.' Fundadore meent dat de aandelen sinds februari meer waard waren geworden, nadat EHCO-KLM was samengevoegd met Borsumij-dochter Lonneker.

Nu EHCO-KLM weer een nieuwe eigenaar krijgt, heeft Fundadore opnieuw een brief op poten geschreven aan de SER-fusiecodecommissie. 'Wij vinden dat het aanzien van de openbare kapitaalmarkt met deze transactie wordt geschaad.' Fundadore is van plan aandeelhouder van EHCO-KLM te blijven. 'Wij willen de aandeelhoudersvergadering bijwonen.'

Meer over