p.s.

Ze vond het heerlijk om haar ’puriteinse’ landgenoten op de kast te jagen. Met haar pleidooien voor roken, drinken en onbezorgd leven waren de boeken van Barbara Holland ongewone verschijningen in de boekhandels van de Verenigde Staten, die vol liggen met adviezen voor een gezonde levensstijl....

„Ik werd doodziek van de preken van goede vrienden met hun flesjes water en hun fitness”, zei ze in een interview met de Washington Post na de publicatie van haar vijftiende boek, ’Joy of Drinking’. „Ze denken altijd aan zichzelf: hoe ver ze hebben gerend, hoeveel gewicht ze kunnen heffen, hoeveel porties broccoli ze hebben gegeten.”

Drank is het ’smeermiddel van het menselijk ras’, schreef ze. Met instemming citeert ze William Faulkner dat ’beschaving begint met gisting’. Zodra mensen niet langer rondtrokken om bessen te zoeken en zich vestigden om het land te bewerken, begonnen ze wijn en bier te maken en ontstond er iets van beschaving.

Al eerder had ze in het boek ’Endangered Pleasures’ de lof gezongen van tabak, middagdutjes, bacon, vloeken, lummelen en andere pleziertjes die bedreigd worden in de o zo correcte publieke opinie.

Barbara Holland groeide op in Washington DC, waar haar vader voor de federale overheid werkte. „Ik was onder de indruk van hoeveel er werd gedronken en hoeveel vrolijkheid er was onder mensen van tamelijk hoog niveau. Dat is nu niet meer zo.”

Ze verdiepte zich ook in de historie van Amerikaans drankgebruik op hoog niveau. George Washington stookte whiskey, John Adams begon de dag met een kroes cider. Tijdens de Constitutionele Conventie in 1787 namen de 55 afgevaardigden een vrije dag om feest te vieren met 54 flessen madeira, zestig flessen bordeaux, acht whiskey, 22 port, acht cider en zeven schalen punch die zo groot waren dat er eenden in rond konden zwemmen. Daarna gingen ze weer aan het werken en ze legden de laatste hand aan de oprichting van de nieuwe republiek.”

„Het plezier is weggelekt uit ons leven”, schreef ze. „We laten ons de les lezen door de nieuwe puriteinen, die een dikke laag waarschuwingen over het land leggen zodat zelfs onwetende kleine kinderen nauwelijks meer lachen. Pijn is edeler geworden dan plezier; werk, hoe dwaas en onzinnig ook, is edeler dan spelen; en doordat we onszelf de onschuldigste genoegens ontzeggen krijgen we de gepaste treurige visie op het leven.”

Zelf hield ze het op een liter of twee whiskey per week. „Een paar glazen voor het eten en één voor het slapen. Dat doe ik al heel, heel lang.”

Roken was haar andere grote genoegen, iets dat in Amerika praktisch uitgebannen is. Haar bezoekers moesten haar rook maar accepteren. „Wil je buiten gaan staan en longontsteking oplopen of binnen blijven en longkanker krijgen?”, hield ze hen uitdagend voor.

Uiteindelijk kreeg Barbara Holland zelf longkanker. Ze stierf op 7 september, 77 jaar oud.

Meer over