NieuwsWelvaartverdeling

Oxfam: vermogen van de megarijken ligt weer op pre-coronahoogte

Het vermogen van de duizend rijkste mensen ter wereld is in negen maanden tijd alweer op het niveau van voor de coronapandemie. Dat concludeert ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Maar een van de pijnlijkste vergelijkingen van het jaar laat nog even op zich wachten.

Kijken vanuit een luxe auto naar de rij bij de voedseluitgifte. Zuid-Afrika, afgelopen zomer.  Beeld AFP
Kijken vanuit een luxe auto naar de rij bij de voedseluitgifte. Zuid-Afrika, afgelopen zomer.Beeld AFP

Maandag begint het World Economic van Davos – dit jaar in digitale vorm. Het is gewoontegetrouw ook het moment dat ontwikkelingsorganisatie Oxfam zijn jaarlijkse rapport uitbrengt over ongelijkheid in de wereld. En daar hoort de vergelijking bij van het bezit van de armste helft van de wereldbevolking met het vermogen van de rijksten der aarde.

Vorig jaar was de uitkomst dat 162 miljardairs evenveel bezitten als de helft van de wereldbevolking. Dit jaar maakt Oxfam de vergelijking nog niet. Het baseert zijn rapportage op tal van nationale en internationale onderzoeken naar rijkdom (of het gebrek daaraan) van onder meer de miljardairslijst van Forbes. De gegevens van het Amerikaanse zakenblad worden normaal gewogen met de uitkomst van een onderzoek van de Zwitserse bank Credit Suisse. Die laatste heeft zijn presentatie echter uitgesteld tot het voorjaar omdat de barometers van particuliere rijkdom in het coronajaar teveel uitschieters vertoonden voor een snelle conclusie. Nog even wachten dus.

Oxfam durft al wel de conclusie aan dat het vermogen van de duizend rijkste mensen ter wereld in negen maanden alweer op het niveau zit van voor de coronapandemie. En dat zo’n snel herstel voor de armsten van de wereld nog ver weg is. Sterker nog; het kan voor hen meer dan tien jaar duren voor ze de gevolgen van de coronacrisis te boven zijn.

4,50 euro per dag

In het slechtste scenario kan de wereldwijde armoede in 2030 hoger zijn dan voordat de pandemie toesloeg, aldus Oxfam (een samenwerkingsverband van twintig organisaties, met in Nederland Oxfam Novib). Wereldwijd zouden er dan 3,3 miljard mensen van minder dan 4,50 euro per dag moeten rondkomen, een toename van meer dan 500 miljoen mensen.

Nu al worden honderden miljoenen mensen door de pandemie geconfronteerd met armoede en honger. Daar komt nog bij, ziet Oxfam, dat ontwikkelingslanden onevenredig hard worden getroffen door het tekort aan coronavaccins en de oneerlijke verdeling daarvan. In armere gebieden en onder gemarginaliseerde groepen zijn de infectie- en sterftecijfers ook nog eens hoger dan in hun welgestelde tegenhangers. ‘Dit geldt niet alleen voor landen als India, maar ook voor bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje en Engeland.’

Tot de oplossingen behoort volgens de organisatie een eerlijkere belastingheffing en de aanpak van belastingontwijking. Wat dat betreft heeft Nederland, dat zich met tal van fiscale lokkertjes heeft ontwikkeld tot een spil in internationale belastingconstructies, volgens Oxfam Novib een speciale verantwoordelijkheid.

Unilever verplicht zich in 2030 nog alleen zaken te doen met bedrijven die hun personeel een leefbaar inkomen geven. Een stap in de goede richting, vindt Oxfam Novib.

Deelnemen aan het World Economic Forum van Davos kost evenveel als het jaarinkomen van tweeduizend landarbeiders uit Burundi.

Meer over