NieuwsOeso belastingontwijking

Oxfam Novib uit teleurstelling over aanpak Oeso belastingontwijking

Vier maanden geleden sprak ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib hoopvol van het begin van ‘een nieuw, eerlijker belastingtijdperk’. Nu wordt het daartoe uitgewerkte plan van rijkenlandenclub Oeso door Oxfam beoordeeld als ‘teleurstellend’.

Angel Gurria, hoofd van de OESO. Beeld AFP
Angel Gurria, hoofd van de OESO.Beeld AFP

‘Dit voorstel heeft weinig invloed op de winsten van bedrijven en de mogelijkheden voor bedrijven om die winsten offshore te plaatsen’, stelt belastingdeskundige Francis Weyzig van Oxfam in een reactie.

De woensdag gepresenteerde blauwdruk volgt uit de ambitieuze beloftes die de belangrijkste economieën ter wereld, de G20, deze zomer in Japan deden. Zij eisen een antwoord op de interneteconomie. Daarin kunnen sociale media als Facebook, verkopers als Amazon of streamingdiensten à la Netflix grote winsten maken in landen zónder fysiek aanwezig te zijn in de vorm van kantoren, winkels of werknemers. Hierdoor betalen veel van deze bedrijven amper belasting. In reactie daarop dreigden Frankrijk en Duitsland met een speciale ‘digitaks’.

Tech-giganten

De Oeso wil koste wat kost voorkomen dat landen op eigen houtje extra belastingen gaan heffen. Secretaris-generaal José Ángel Gurría waarschuwt voor ‘negatieve gevolgen voor een toch al fragiele wereldeconomie’. Het voorstel van zijn organisatie brengt volgens hem daarentegen de wereld ‘dichter bij ons ultieme doel: ervoor zorgen dat alle multinationals hun eerlijke deel betalen’.

Belastingdiensten, bijvoorbeeld in Nederland, krijgen het recht om in bepaalde gevallen ook een blauwe envelop te sturen naar bedrijven die niet binnen hun grenzen zijn gevestigd. Tegelijkertijd schetst de Oeso de contouren van een nieuwe methode om te bepalen hoeveel geld een multinational hier dan precies verdient. De vraag is of bedrijven niet toch weer sluipwegen vinden om hun winsten af te romen.

Hoewel de discussie zich toespitst op de nieuwe techgiganten, hebben de plannen ook gevolgen voor andere bedrijven. Onderzoekers schatten dat multinationals van elke euro winst die ze wereldwijd maken, 40 cent in belastingparadijzen stallen. In de Tweede Kamer ontstond eerder dit jaar beroering over het nieuws dat Shell geen vennootschapsbelasting betaalt.

Minimumbelasting

Eind 2020 wil de Oeso een definitief akkoord hebben bereikt over het uitroeien van belastingontwijking. De komende maanden mogen lobbyisten, bedrijven, ngo’s en andere betrokkenen hun mening geven over het voorstel. De teleurgestelde critici van Oxfam vestigen hun hoop op de andere, tweede hervorming waarmee de Oeso naar verwachting in december komt: een wereldwijd minimumtarief voor de winstbelasting.

Meer over