Volkskrant AvondMaandag 20 januari

‘OVV zwakte onder druk VS rapport over Turkish Airlines-crash af om Boeing te beschermen’ | Hoe de rijkste (en corruptste) vrouw van Afrika haar fortuin vergaarde

De Boeing 737 bij Schiphol. Beeld ANP
De Boeing 737 bij Schiphol.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

NY Times: onderzoeksraad zwakte onder druk VS rapport af over Turkish Airlines-crash
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft onder Amerikaanse druk zijn rapport aangepast over het ongeluk met een Boeing 737-800 van Turkish Airlines bij Schiphol in 2009. Daardoor kwam de schuld meer te liggen bij de bemanning en de verkeersleiding dan bij fabrikant Boeing, zegt The New York Times.

China geeft toe: nieuw corona-virus is overdraagbaar van mens tot mens
Het nieuwe corona-virus is overdraagbaar van mens tot mens. Dat heeft de Nationale Gezondheidsdienst, de hoogste medische autoriteit in China, bekend gemaakt. De onrust in China neemt toe nadat maandag meer dan 150 nieuwe besmettingen werden gemeld.

Rechtbank: Slob mocht bestuur Haga Lyceum niet dwingen op te stappen
Minister Arie Slob (Onderwijs) mocht niet eisen dat het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum zou opstappen. De rechtbank in Amsterdam heeft de zogeheten aanwijzing tegen de omstreden islamitische school vernietigd. Slob gaat in hoger beroep.

Een lid van de erewacht van het Kremlin draagt de Russische grondwet bij de beëdiging van president Poetin in 2018 voor zijn vierde ambtstermijn. Poetin wil de grondwet nu veranderen, volgens de oppositie om zijn politieke toekomst veilig te stellen. Beeld AFP
Een lid van de erewacht van het Kremlin draagt de Russische grondwet bij de beëdiging van president Poetin in 2018 voor zijn vierde ambtstermijn. Poetin wil de grondwet nu veranderen, volgens de oppositie om zijn politieke toekomst veilig te stellen.Beeld AFP

Poetin zet vaart achter wijzigen van grondwet, critici vrezen wisseltruc om macht te behouden
De Russische president Poetin laat geen gras groeien over de wijzigingen die hij wil aanbrengen in het staatsbestel. Nog geen week nadat hij parlement en regering had overvallen met zijn plannen, stuurde hij maandag al zijn voorstellen naar het parlement.

Vanavond op de televisie

Wereldleiders komen vanaf morgen samen in Davos om de grootste actuele wereldproblemen te bespreken. In zijn documentaire The Forum (NPO 2, 22.20 uur) vraagt Marcus Vetter zich af of dat wel wat oplevert. Om 22.45 op Net 5 de science fictionfilm Ex Machina. Nathan (Oscar Isaac) is het geniale brein achter de machtigste internetzoekmachine. Caleb (Domhnall Gleeson) een werknemer die wordt onderworpen aan Nathans geheime experiment, een extreme versie van de Turingtest: beseft de gesprekspartner van een robot dat hij met een robot praat? Meer tv-tips vindt u hier. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Europa, blijf terughoudend in het Midden-Oosten
Het verwijt dat Europa zich internationaal slap opstelt, is niet helemaal terecht, betoogt Chams Eddine Zaougui.

Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel en Abdelkader Benali in Den Haag. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel en Abdelkader Benali in Den Haag.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Altijd de zon op je kop of een smoesjesverzinner, de schoolschrijver brengt fantasie tot leven
Het is slecht gesteld met de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen. Dat komt volgens de Stichting De Schoolschrijver onder meer doordat er in het onderwijs veel te veel aandacht is voor die saaie d’s en t’s. Schoolschrijvers laten op de basisschool zien dat lezen en taal ook leuk kunnen zijn.

Klopt dit wel? ‘Het maakt voor de CO2-uitstoot niet uit of je in Europa met de trein reist of met het vliegtuig’
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden.

Hoe de rijkste (en corruptste) vrouw van Afrika haar fortuin vergaarde
De Angolese Isabel dos Santos verkreeg haar vermogen door haar eigen land leeg te roven, zo blijkt uit gelekte vertrouwelijke documenten. In eigen land wordt de dochter van de ex-president spottend de prinses genoemd. Dat ze de eerste vrouwelijke miljardair van Afrika is, heeft ze mede te danken aan de Amsterdamse Zuidas.

Portret van een kind in zijn slaapkamer: ‘Als iedereen thuis blij is, ben ik ook blij’
Elke week een portret van een kind in haar of zijn slaapkamer. Vandaag: Danilo (13), Jairo (11) en Jordan (7) Lopez.

Thomas Dekker, in zijn huis in Amsterdam. Beeld Marie Wanders
Thomas Dekker, in zijn huis in Amsterdam.Beeld Marie Wanders

Een jetsetleven in Hollywood na een gesjeesde wielercarrière: ‘Het was misschien nog extremer’
Ruim vier jaar lang leefde oud-profwielrenner Thomas Dekker (35) met zijn steenrijke vriendin een jetsetleven in Los Angeles. Pas toen hij er helemaal alleen voor stond, leerde hij zichzelf kennen.

Ja, sfeer is belangrijk op school, maar die sfeer gaat niet achteruit als de juf foutloos schrijft
‘Wat zou u doen?’, is een van de leukste rubrieken in de Volkskrant volgens Sylvia Witteman. Lezers leggen daarin hun problemen voor aan andere lezers en die laatsten geven vervolgens hun welgemeende advies. Meestal kan Witteman hier wel om lachen, maar de ‘Wat zou u doen?’ van afgelopen zaterdag deed de temperatuur van haar bloed aardig stijgen.

Meer over