OVSE acht ingrijpen in Albanië 'aannemelijk'

De Deense minister Petersen van Buitenlandse Zaken, de huidige voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), acht een militaire interventie in Albanië 'gelet op de huidige situatie aannemelijk'....

AP, AFP, Reuter

KOPENHAGEN/TIRANA/DEN HAAG

De OVSE-gezant voor Albanië, de Oostenrijkse oud-kanselier Vranitzky, zei gisteren dat een 'coalitie van bereidwillige landen' gevraagd zal worden te interveniëren in het rebellerende Balkanland. Vranitzky's oproep, expliciet niet gericht aan de NAVO of de West-Europese Unie (WEU), heeft de steun van de interim-regering van Albanië. Terwijl mitrailleurvuur op de achtergrond klonk, verklaarde waarnemend premier Fino op een persconferentie in Tirana dat de Albanese regering de komst van een multinationale task force zou toejuichen.

Deze 'politiemacht' zou moeten toezien op de bewaking van alle belangrijke instellingen. Ook zouden de buitenlandse militairen volgens Fino 'naderhand' de wapens moeten inzamelen die zijn geroofd uit opslagplaatsen van het Albanese leger. Overigens kondigde de premier het ontslag aan van de chef van de Albanese veiligheidsdienst, generaal Gazidede.

Fino en Vranitzky spraken elkaar aan boord van een Italiaanse oorlogsbodem die, met vele andere militaire schepen, vlak voor de kust van Albanië ligt. Vranitzky onderstreepte na afloop van het gesprek dat haast geboden is. Dat vond ook de opperbevelhebber van de Albanese strijdkrachten, aanwezig bij het gesprek met Vranitzky.

Volgens Vranitzky zijn ook de Albanese rebellen ervan overtuigd dat de orde in het land alleen nog kan worden hersteld met hulp van buitenaf. Hij zei de optie van een multinationale task force te zullen bespreken met EU-voorzitter Nederland en OVSE-voorzitter Denemarken.

Minister-president Kok, de huidige voorzitter van de Europese raad, ziet weinig in een interventie. 'Voor wie moet partij worden gekozen? Wat is je missie en wat moet de opdracht zijn?', vroeg de premier zich hardop af tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De situatie in Albanië blijft onverminderd chaotisch. Vrijdag werden Italiaanse, Duitse en Amerikaanse militairen onder vuur genomen toen zij per helikopter landgenoten trachtten te evacueren. Een Amerikaanse militaire helikopter werd beschoten met een vanaf de schouder afgevuurde raket. Volgens Kok zijn vrijwel alle Nederlanders in de loop van vrijdag geëvacueerd uit Albanië.

Van de Albanese president Berisha is gisteren niets vernomen. Hij weigert af te treden en houdt zich mogelijk schuil in het presidentiële paleis. Kok weigerde gisteren achter Berisha te gaan staan.

Pagina 19: commentaar

Meer over