Overzicht ontvoeringen in Nederland

Een aantal geruchtmakende ontvoeringen uit de recente Nederlandse geschiedenis op een rij...

ANP

2005: Claudia MelchersClaudia Melchers, de 37-jarige dochter van multi-miljonair Hans Melchers, wordt op 12 september ontvoerd. Gewapende mannen nemen haar mee uit haar woning in Amsterdam-Zuid en eisen in een brief 300 kilo cocaïne. Twee dagen later wordt ze in Arnhem vrijgelaten.

2003: Ron In Nijmegen wordt Ron, de 16-jarige zoon van een rijke steenfabrikant, ontvoerd. De politie bevrijdt hem na vijf dagen in het Limburgse Eijsden. Een 37-jarige Nederlander zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt aangehouden. Hij eiste 10 miljoen euro losgeld. De man krijgt tien jaar cel opgelegd.

1998: Hansje Boonstra-Raatjes Hansje Boonstra-Raatjes, de vrouw van Philips-topman Cor Boonstra, wordt zwaar gewond en geboeid gevonden in Hoek van Holland. Ze is onder bedreiging van een vuurwapen meegenomen vanuit Antwerpen. De vrouw blijkt achteraf het toevallige slachtoffer te zijn geweest van een man die na een mislukte drugsdeal een vluchtauto zocht.

1987: Valérie Albada JelgersmaDe 10-jarige Valérie Albada Jelgersma wordt in februari ontvoerd in Wassenaar. Haar vader is de directeur/eigenaar van Unigro, de voorloper van Laurus. De ontvoerders vragen 4 miljoen euro losgeld. Na twee weken bevrijdt de politie Valérie.

1987: Gerrit-Jan Heijn Gerrit-Jan Heijn wordt in september bij zijn villa in Bloemendaal ontvoerd door Ferdi E. De ontvoerder schiet Heijn al na een aantal uren dood, maar houdt toch lang de schijn op dat de Ahold-topman nog leeft. Hij stuurt onder meer een afgesneden pink van het slachtoffer op. E. loopt tegen de lamp als hij het losgeld begint uit te geven. Hij krijg 20 jaar cel en tbs.

1983: Freddy Heineken Freddy Heineken is samen met zijn chauffeur Ab Doderer slachtoffer van ontvoering. Zij worden na de betaling van 35 miljoen gulden levend teruggevonden. Alle daders worden gearresteerd. Een deel van het losgeld wordt nooit teruggevonden.

1982: Toos van der Valk Toos van der Valk, lid van de befaamde familie van hotel- en restauranteigenaren, wordt eind november ontvoerd door twee Italianen. Na betaling van 13 miljoen gulden losgeld wordt zij vrijgelaten. Een ander lid van de familie, Corrie van der Valk, is sinds januari 2001 spoorloos verdwenen.

N.B. Dit artikel is op verzoek van direct betrokkenen geanonimiseerd in oktober 2019.

Meer over