Overweldigend drama

BEREND JAN BOCKTING

Jack Jordan (Benicio Del Toro), een ex-veroordeelde die zijn leven met veel moeite op het rechte pad gekregen heeft, is diep gelovig. God heeft een plan, en niets gebeurt zonder reden. Maar in 21 Grams, na Amores Perros de nog nèt een tikkeltje zwaardere tweede film van de Mexicaan Alejandro González Iñárritu, deelt het noodlot zulke klappen uit dat religie en goede wil geen weerwoord hebben. Wanneer hij een auto-ongeluk veroorzaakt waarbij twee kinderen en hun vader om het leven komen, verliest Jack alle houvast. In een even complexe als ontregelende montage verbindt Iñárritu drie verhaallijnen, waarin gewichtige thema's als verlies, schuld, wraak en verlossing diepgravend worden onderzocht. 21 Grams is ambitieus en overweldigend.

21 Grams (Alejandro González Iñárritu, 2003)

Net 5, 0.15-2.40 uur.

Open Range

(Kevin Costner, 2003) Dertien jaar na zijn onverwacht grote succes Dances With Wolves maakte acteur-regisseur Kevin Costner opnieuw een klassiek ogende western, al deed Open Range veel minder stof opwaaien. Vier cowboys trekken met hun kudde door de open prairie en belanden in een gebied dat wordt gecontroleerd door een kwaadaardige veebaron. Onvermijdelijke confrontaties volgen. Eerst een vechtpartij, dan een moord en ten slotte de wraak tijdens een massale shoot-out, waarin Costner zich ontpopt als een onverslaanbare revolverheld - een zeker narcisme is hem uiteraard niet vreemd.

RTL 7, 20.00-22.45 uur.

Fish Tank

(Andrea Arnold, 2009) Andrea Arnold ontdekte de jonge hoofdrolspeelster van haar tweede speelfilm per toeval, toen ze in een treinstation stond te ruziën met haar vriendje. De destijds 17-jarige Katie Jarvis bleek perfect voor de rol van Mia, een verward, dromerig meisje dat voorzichtig haar weg zoekt in een uitzichtloze buitenwijk van Londen. Jarvis speelt in haar eentje de piepjonge, overtuigende kern van dit even subtiele als felrealistische drama. Daarmee treedt Arnold in de voetsporen van filmmakers als Ken Loach en Mike Leigh, die de onderklasse van de Britse samenleving in hun werk op geloofwaardige wijze een gezicht geven. Wanneer Mia's moeder een nieuwe vriend (Michael Fassbender, momenteel fenomenaal in Shame) mee naar huis neemt, krijgt haar leven bovendien een fascinerende draai. Ergens op de grens tussen vriendschap en ondefinieerbare gevoelens leert de bozige Mia om met een optimistische blik naar de wereld te kijken. Langzaam laat Arnold daarbij de schoonheid van haar ogenschijnlijk uitzichtloze leefomgeving toe. Vanaf april draait haar geslaagde verfilming van Wuthering Heights in de bioscoop.

ARD, 23.35-1.30 uur.

undefined

Meer over