Overvol programma brengt competitie in gevaar

Nu de laatste resten van het kampioensfeest zijn opgeruimd, wordt de ravage die de Nederlandse volleybalsters hebben achtergelaten duidelijk zichtbaar....

TYNKE LANDSMEER

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

AMSTERDAM

Agnes Brunninkhuis, trainster van AMVJ en met zes internationals hofleverancier, begon het seizoen met een klein groepje. Pas de afgelopen week was de selectie compleet. 'Mijn belangrijkste taak is van twee groepjes één team te maken. Ik geloof niet dat Bert en ik elkaar voor de voeten zullen lopen. Er zijn goede afspraken gemaakt: ik moet het Nederlands team dienen, maar ik heb die meiden ook nodig.'

Dat de clubs het komende seizoen de dupe worden van het overvolle programma is volgens Bonna van de Kooi onvermijdelijk. In de weken dat de internationals door Goedkoop worden opgeroepen, mogen de clubs zelf bepalen of ze de geplande wedstrijden spelen of liever uitstellen. Volgens de secretaris van de Vereniging Top Volleyballers zal de stand daardoor een zeer vertekend beeld van de verhoudingen geven.

'Er zit geen vaste lijn in de competitie. De ene club zal in december al zeven wedstrijden hebben gespeeld, een ander team slechts twee', voorspelt Van de Kooi. 'De kunst is de zaak zo te verplaatsen dat alles voor april kan worden gespeeld. Maar lukt dat niet, dan nemen we april er misschien nog wel bij.'

Het programma van de nationale competitie werd in het voorjaar al vastgesteld zonder rekening te houden met de kwalificatietoernooien. Van de Kooi: 'Daar hebben we bewust voor gekozen, want achteraf blijkt misschien dat je niet alle drie toernooien hoeft te spelen. We zijn na het EK rond de tafel gaan zitten en hebben met Goedkoop een alternatief plan gemaakt.'

Zaterdag wordt de eerste speelronde afgewerkt, vijf dagen later ligt de competitie alweer stil. Dan vertrekt het nationale team naar Japan, waar twee weken lang gestreden zal worden voor een ticket naar Atlanta. De gemiste wedstrijden moeten in december worden ingehaald, maar dan zal Goedkoop zijn voorbereiding alweer starten voor het tweede kwalificatietoernooi, begin januari in Bremen.

De kans dat Nederland zich namelijk in Japan al kwalificeert, is uiterst gering. Vanaf april wil Goedkoop het gehele team bij elkaar brengen voor de laatste kwalificatiekans, eind mei opnieuw in Japan, en de eventuele voorbereiding op de Olympische Spelen.

Voor Goedkoop is een competitiewedstrijd in april dus onbespreekbaar. 'Het derde kwalificatietoernooi is het belangrijkste, want daar hebben we de meeste kans om ons te plaatsen. De competitie zal dus vóór april gespeeld moeten zijn. Daarna zijn de meiden voor mij', aldus de bondscoach.

Geen trainer, manager of bondscoach waagde zich afgelopen zaterdag aan een uitspraak welk belang, club of nationaal team, de voorkeur geniet. Maar als de traditionele opening van het volleybalseizoen, de Super Cup, representatief is voor het komende seizoen, dan zullen alle ogen slechts gericht zijn op Goedkoop.

In een nagenoeg lege zaal werd het duel tussen de landskampioen en bekerfinalist (AMVJ en VVC) plichtmatig afgewerkt. Negen internationals telden de beide ploegen samen, maar geen van hen droeg haar Europese titel met flair. De beide teams speelden landerig en maakten bovendien veel individuele fouten.

'Je moet bij jezelf een knop omdraaien, want dit niveau is niet te vergelijken met het EK', zei Marjolein de Jong. 'Toch wil ik aan het einde van het jaar ook met de club een gouden medaille hebben, dus daar haal ik mijn motivatie uit.' Erna Brinkman, met VVC verliezer van de Cup, viel het niveau eveneens erg tegen. 'Niets is hier vanzelfsprekend. De simpelste dingen gaan fout, daar moest ik deze eerste week erg aan wennen.'

Appie Krijnsen, trainer van VVC, kijkt met angst en beven uit naar februari en maart. Dan moeten niet alleen veel wedstrijden worden ingehaald, maar ook wordt in die periode de Europacup afgewerkt. 'Met z'n allen trainen zit er de komende maanden niet in', zei Krijnsen moedeloos. 'Want als die meiden terugkomen uit Japan, dan kan je ze niet gelijk weer een bal in hun handen douwen. Zij hebben ook rust nodig, maar daar is haast geen tijd voor. Eén weekje vakantie hebben ze gekregen na het EK. Ik gun ze wel meer, maar dat heb ik niet.'

Bij de mannen lijken de kwalificatietoernooien minder problemen op te leveren. De kans dat het team van Joop Alberda zich in november al plaatst, is niet ondenkbaar. Bovendien staat het tweede plaatsingstoernooi pas na de laatste competitiewedstrijd op de kalender en komt het grootste deel van de nationale selectie uit het buitenland.

Landskampioen Dynamo, zaterdag tegen Capelle winnaar van de Supercup, hoeft waarschijnlijk alleen Richard Schuil aan Alberda af te staan. Slechts bij afwezigheid van de Italiaanse vedetten worden voor de nationale trainingen meer Apeldoornse spelers opgeroepen.

Ook Toon Gerbrands begon evenwel met een zeer smalle selectie aan het seizoen. 'Het was net De Fanfare', vergeleek de nieuwe coach zijn team met de film van Bert Haanstra. 'Ik ben met vier jongens begonnen en elke week kwamen er een paar bij, van het strand, de Universiade of het EK. En nu staan we toch als één team op het concours', aldus de winnende coach.

AMSTERDAM: Super Cup, mannen: Dynamo - Capelle 17-15, 15-4, 13-15, 15-10; vrouwen: AMVJ - VVC 15-7, 8-15, 15-13, 15-9.

Meer over