Overval op volle forensentrein in Parijse banlieue

PARIJS - Iets minder gewelddadig dan in de film Stagecoach (1939) van John Ford maar zeker zo efficiënt is zaterdagavond in de Parijse banlieue een trein overvallen. De rol van de Apaches werd vertolkt door een jeugdbende die er met een bescheiden buit vandoor ging.

Het gebeurde zaterdagavond om tien uur op het station van Grigny. De RER, forensentrein voor Parijs en omgeving, werd bestormd door een groep van twintig tot dertig jongeren met capuchons of bivakmutsen over het hoofd. Zodra de deuren open gingen, trokken ze aan de noodrem, blokkeerden de uitgangen en gingen de reizigers langs om hen geld, telefoons en computers afhandig te maken. Wie zich verzette, kreeg klappen of werd met traangas bewerkt. Toen tien minuten later de politie kwam, was van de bende geen spoor meer te bekennen. Zes reizigers deden aangifte.

Een student vertelde persbureau AFP dat hij een vuistslag kreeg en zijn geld - twintig euro - moest inleveren. Ook het handtasje van zijn vriendin werd gestolen. 'Het was snel, gewelddadig en goed georganiseerd', zei hij. De reizigers konden onder begeleiding van de spoorwegpolitie hun reis voortzetten. 'Overvallen worden in een forensentrein, dat is waanzin', zei een van hen. 'Zeker als je beseft dat de trein goed vol zat.'

Manuel Valls, minister van Binnenlandse Zaken en tot voor kort burgemeester van een buurgemeente, bezocht dinsdagmiddag Grigny. Zijn opvolger vroeg hem een transportpolitie in te stellen, die orde houdt in de treinen en op de perrons. Volgens spoorwegmaatschappij SNCF komt dit soort overvallen zelden voor. 'Dit was een ongebruikelijke werkwijze', zei een woordvoerder. 'De reizigers zijn gechoqueerd, maar er is geen groot geweld gebruikt.'

Een paar weken geleden werd bij Marseille een hogesnelheidstrein naar Nice tot staan gebracht. Jongeren uit een oostelijke buitenwijk hadden rode fakkels langs de rails geplaatst, die door de machinist werden opgevat als een alarmsignaal. Nadat de trein gestopt was, probeerden jongeren vergeefs de deuren te openen. De politie was snel genoeg ter plekke om een aantal van hen aan te houden. Volgens de jongeren waren ze bezig met opnamen voor een rapvideo van een crew uit hun wijk en paste een treinoverval goed in het scenario.

undefined

Meer over