Overtuigend begin Engelsen eindigt met dubbele kater

Een teleurgestelde Wayne Rooney en een gewonde voetbalsupporter. Het witte shirt van de Engelse aanvoerder klam van het zweet; dat van de Engelse fan besprenkelt met bloed. Tranen ontbraken nog. De foto's op de voorpagina van The Sun on Sunday vertelden het verhaal van een Zwarte Zaterdag in Marseille.

Patrick van IJzendoorn
De aanvoerder van Engeland, Wayne Rooney. Beeld epa
De aanvoerder van Engeland, Wayne Rooney.Beeld epa

Dagenlang was de Franse havenstad het toneel van supportersrellen, slechts onderbroken door een spannende voetbalwedstrijd. Daarin wisten de Russen in blessuretijd een gelijkmaker te scoren en ontnamen zo de Engelsen een verdiende overwinning.

undefined

Favoriet voor het EK? Nee, zo zien de Engelsen zichzelf niet in Frankrijk. Ze zijn realistisch genoeg om de Fransen, de Spanjaarden en de Duitsers als de voornaamste kanshebbers voor de titel te beschouwen. Toch leeft bij de eilandbewoners stiekem de hoop dat ze voor het eerst kampioen van Europa kunnen worden.

Het zou prachtig zijn: vijftig jaar na het veroveren van de wereldbeker, ofwel na Fifty Years of Hurt, zoals een pas verschenen boek van voetbaljournalist Henry Winter heet. De Tsjechen konden het in 1976, de Denen in 1992 en de Grieken in 2004. Allemaal 'Dark Horses', dus waarom de Engelsen niet? Als zelfs Leicester City de Premier League kan winnen...

undefined

null Beeld nn
Beeld nn

Eindelijk hebben de Engelsen ook een buitengewoon sterke - doch onervaren - ploeg, waarvan de helft bestaat uit spelers van Tottenham Hotspur. Vooral voorin heeft de minzame bondscoach Roy Hodgson een luxeprobleem, met een reeks voortreffelijke aanvallers. Premier League-topscorer Harry Kane is een zekerheidje, maar wie vergezelt hem? Jamie Vardy? Raheem Sterling? Daniel Sturridge? Marcus Rashford?

Over deze vraag woedde afgelopen weken een nationaal debat. Voor de wedstrijd tegen het matige Rusland gaf Hodgson de voorkeur aan Sterling. Achter de spitsen kreeg Rooney een vrije rol, net zoals bij United.

Het pakte goed uit. In de eerste helft speelde Engeland het beste voetbal sinds jaren. Het enige wat ontbrak, waren doelpunten. Na rust kwamen de Russen beter in hun spel, maar een kwartier van tijd scoorde Engeland.

Tot ieders verrassing nam Eric Dier, die zijn eerste niet-vriendschappelijke interland speelde, schuin voor het doel een vrije trap. De verdedigende middenvelder van Tottenham Hotspur plaatste de bal netjes achter de Russische doelman, al ging die niet helemaal vrijuit. En zo leek het erop dat de Engelsen na acht pogingen voor het eerst in de geschiedenis een openingswedstrijd op een EK zouden winnen.

Met hun instinctieve conservatisme kozen Engelsen ervoor de voorsprong te verdedigen, een beslissing waarop Hodgson achteraf kritiek kreeg. Rusland drong aan, zonder echt gevaarlijk te worden, maar in de 92ste minuut kopte verdediger Vasili Berezutski, wiens taak het was Kane te bewaken, uit het niets de gelijkmaker binnen.

In hoeverre waren de Engelse spelers met hun gedachten bij de wedstrijd? Doelman Joe Hart gebaarde naar zijn vrouw veiligheidshalve in het stadion te blijven. Voor de wedstrijd had Vardy's vrouw Rebekah haar afschuw getweet over de Franse politie, die Engelse fans, onder wie zijzelf, had ingesloten om met traangas te beschieten.

Achter Harts doel hadden honderden Russische hooligans , nadat ze een vuurpijl hadden ontstoken, de aanval geopend op Engelse fans. Enkelen gingen het gevecht aan, maar de meeste Britten vluchtten door van muren te springen; de beelden riepen het Heizeldrama uit 1985 in herinnering.

Hodgsons jonkies reizen nu naar het noorden van Frankrijk, waar de kraker tegen Wales wacht, het enige Britse voetbalteam ooit dat een EK met een zege is begonnen. De twee landen zijn grote rivalen. Het God Save the Queen en Land of My Fathers zal uit volle - roodverbrande - borst worden meegezongen. Maar van de dodelijke grimmigheid van Marseille zal geen sprake zijn.

Meer over