Overstekend wild moet wachten

Ecoducten zouden de Veluwe voor wilde dieren moeten ontsluiten. Maar belangengroepen ruziën welke dieren ervan gebruik mogen maken. Edelherten zijn niet overal welkom.

VAN ONZE VERSLAGGEVER RIK NIJLAND

ARNHEM - De investering van bijna 50 miljoen euro in nieuwe ecoducten werpt nog weinig vruchten af. De wildpassages waaraan de afgelopen twee jaar is gebouwd om de Veluwe te ontsluiten, zitten potdicht of kampen met vertraging. Natuurbeschermers, boeren en provinciebestuurders ruziën met elkaar welke dieren ervan gebruik mogen maken .

Het Jac. P. Thijsse-ecoduct over de A12 bij Wolfheze was eind vorig jaar gereed, maar herten en zwijnen zijn nog niet welkom. Bij Rheden, op de Zuidoost-Veluwe, mag de faunapassage onder de A348 - hier geen brug maar een tunnel - op last van de Raad van State niet worden gebruikt door edelherten.

Het ecoduct Hulshorst op de Noord-Veluwe is het middelpunt van een felle twist. Natuurmonumenten stelde maandag voor een time-out te nemen voor overleg over de openstelling 'vanwege de publieke verontwaardiging'.

Het draait om het dreigende afschot van edelherten. De provincie Gelderland, die bij zes van de negen ecoducten de regie voert - de overige liggen in Utrecht en Overijssel - wil dat Natuurmonumenten het aantal herten in de buurt vermindert voordat het ecoduct opengaat. 'Als we de hertenpopulatie niet beteugelen, dan zouden de landbouwbedrijven aan de andere kant veel schade ondervinden. Ook de verkeersveiligheid komt in gevaar', aldus natuur-gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

Anti-jacht organisatie De Faunabescherming is tegen afschot van de herten. 'De Faunabescherming gruwt bij het idee dat de herten recht in een vuurpeloton belanden op het moment dat zij de oversteek wagen', aldus een petitie over de situatie bij Hulshorst. Voor zaterdag staan er acties op stapel.

De faunatunnel bij Rheden is van belang om uitwisseling van Veluwse edelherten met soortgenoten in het Reichswald mogelijk te maken. Maar boeren in de IJsseluiterwaarden vreesden voor vraatschade en de overdracht van dierziekten. Ze kregen van de Raad van State gelijk. De faunatunnel wordt nu een 40 meter brede snelweg voor dassen, vossen en hazelwormen.

Edelherten die via de IJssel naar Duitsland willen, moeten nu veel noordelijker bij ecoduct Tolhuis de A50 kruisen. Daar mogen wel herten passeren, geen zwijnen.

Soepeler verloopt het bij ecoducten tussen twee natuurgebieden. Maar ook die zijn niet immuun voor verdeeldheid. Het ecoduct Oud Reemst, over de provinciale weg N310, krijgt voorzieningen om een vrije uitwisseling van dieren te voorkomen. Natuurmonumenten wil niet dat moeflons uit het Nationaal Park De Hoge Veluwe de overstap maken naar Planken Wambuis: daar zijn ze ongewenste exoten. Andersom wil het Nationaal Park geen runderen of paarden van de buren: landbouwdieren horen niet in een natuurgebied.

Gedeputeerde Van Dijk vindt niet dat de problemen bij de aanleg zijn onderschat. 'Ik zie geen werkelijke problemen, we zijn misschien twee maanden achter op schema. Hoewel het hier en daar met de afrasteringen wel wat langer heeft geduurd. Ook de apparatuur voor de monitoring van de dierpassages moet nog worden ingesteld.'

Woensdag hoopt hij tijdens overleg van Gedeputeerde Staten met de ecoduct-partners Rijkswaterstaat en ProRail de laatste problemen uit de wereld te helpen. 'Van Dijk: Op korte termijn kunnen we dan alle ecoducten openstellen.'

undefined

Meer over