Oversteek naar Spanje? Illegalen uit Marokko laten het massaal afweten

Rabat Het aantal illegale migranten dat vanuit Marokko naar Spanje probeert te komen, is drastisch afgenomen. Vorig jaar hebben de samenwerkende Spaanse en Marokkaanse douanes bijna 50 duizend personen tegengehouden, die meestal in wrakke bootjes Spanje proberen te bereiken....

Van onze correspondent Greta Riemersma

Dit hebben de Marokkaanse en Spaanse politie eerder deze week meegedeeld, aldus de Marokkaanse krant Annahar Al Maghribia. De krant wijt de afname van de stroom illegalen aan de hoge werkloosheid in Spanje. Spanje heeft in Europa het hoogste werkloosheidscijfer, 20 procent, ofwel 4,6 miljoen mensen.

Tot voor kort gold Spanje in Marokko als het enige Europese land waar gemakkelijk een verblijfsvergunning te krijgen was. Wie werk had, kon in principe blijven, al maakte het wel verschil in welke sector. Een baan in de bouw of de landbouw leverde het snelst een verblijfsvergunning op. Andere Europese landen, zoals Nederland, stellen meer eisen.

Daardoor is de migratie vanuit Marokko naar Spanje de laatste jaren snel toegenomen, in de eerste plaats van Marokkanen zelf. Die populatie telt nu 612 duizend personen, aldus Annahar Al Maghribia, waarmee de Marokkaanse gemeenschap in Spanje na de Latijns-Amerikaanse de grootste is.

Vaak komen de Marokkanen Spanje illegaal binnen, net als Afrikanen uit landen ten zuiden van de Sahara die via Marokko Europa willen bereiken. Sinds ongeveer tien jaar telt Marokko tussen 10- en 15 duizend zogeheten Subsahariens, maar die groep ververst voortdurend, aldus de Association Marocaine d’Études et de Recherches sur les Migrations. Bijna driekwart van hen wil naar Europa.

De illegale migranten steken vanuit noord-Marokko de Straat van Gibraltar over, die op zijn smalst 14 kilometer is. Ze doen dat meestal tegen betaling in bootjes van mensensmokkelaars, maar ook op surfplanken, leunend op een plastic zak met kleren of zwemmend.

Vanuit zuid-Marokko worden soortgelijke methodes gehanteerd om de Canarische Eilanden te bereiken. Bovendien proberen migranten illegaal de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla binnen te komen, maar dat is steeds moeilijker omdat deze bijna zijn veranderd in praktisch onneembare vestingen.

De Marokkaanse televisie toonde onlangs beelden waaruit bleek dat in Spanje Marokkanen op straat slapen. Ook dit ontmoedigt Marokkanen om de oversteek te wagen.

Meer over