'Overspelwet in Turkije ingetrokken'

De Turkse regeringspartij AKP laat een wetsvoorstel over het opnieuw strafbaar stellen van overspel vallen. Dat heeft oppositieleider Deniz Baykal dinsdag gezegd....

Reuters en AP

Baykal zei dat de regeringspartij AKP na overleg met leiders van de oppositie heeft besloten de kwestie niet in het parlement aan de orde te stellen. Minister van Justitie Cemil Cicek wilde niet op de zaak van het strafbaar stellen van overspel reageren. Hij zei dat met de oppositie een akkoord is bereikt over het creëren van wetgeving waarin rechten en vrijheden worden gegarandeerd.

De AKP lanceerde het voorstel twee weken geleden. De regeringspartij wilde het verbod op overspel aanvankelijk meenemen bij een herziening van het strafrecht. De verwachting was dat het parlement, waarin de AKP de absolute meerderheid heeft, het dinsdag zou aannemen.

De passage in het Wetboek van Strafrecht dat mannen of vrouwen hun overspelige echtgenoot bij de politie kunnen aangeven, was acht jaar geleden uit het strafrecht gehaald. Onder druk van de grote islamitische meerderheid in Turkije werd het idee nieuw leven ingeblazen. Seculiere Turken en vrouwengroepen reageerden furieus op het voorstel.

Europees commissaris Günter Verheugen, die is belast met de uitbreiding van de EU, reageerde vorige week verbaasd op het voorstel. Verheugen zei dat sommige Europese landen dit kunnen beschouwen als een gebaar naar de islamistische tendensen in Turkije.

Turkije heeft de laatste jaren juist veel Europese regels overgenomen. Het land wil graag toetreden tot de EU. In december beslissen regeringsleiders van de EU of Turkije daar inderdaad klaar voor is. De nieuwe overspelwet zou dat in gevaar kunnen brengen, waarschuwde Verheugen vorige week.

Minister Bernard Bot, die dit halfjaar voorzitter is van de EU-vergaderingen van ministers van Buitenlandse Zaken, reageerde in de marge van een bezoek aan het europarlement in Straatsburg dinsdag voorzichtig op de berichten uit Turkije. 'We zullen wel zien wat er gaat gebeuren. We weten niet hoe het Turkse parlement denkt over de intrekking.' Of Turkije EU-lid kan worden als het een anti-overspelwet invoert, noemde hij 'een speculatieve vraag'.

In Ankara demonstreerden gisteren zo'n zeshonderd betogers, overwegend vrouwen, tegen de voorgenomen overspelwet. Ze marcheerden naar het parlementsgebouw met spandoeken met teksten als 'Blijf van mijn lichaam af' en 'Nee! Tegen het door mannen gedomineerde strafrecht'.

Premier Tayyip Erdogan had eerder gezegd dat de maatregel erop gericht was vrouwen te beschermen. Maar vrouwengroepen zijn bang dat de wet waarschijnlijk juist tegen vrouwen gebruikt zou worden. Zij waarschuwden dat de wet zogenoemde 'eremoorden', het vermoorden van vrouwen of meisjes die hun familie te schande hebben gezet, in de hand zal werken.

Meer over