Overnamestrijd dreigt rond Rode Oktober-chocola

Het kapitalistische Rusland is in de ban van een overnamegevecht. Inzet is de Rode Oktober, de grootste en bekendste chocoladefabriek van Rusland....

AFP

MOSKOU

Het bod van vorige week, het eerste in de geschiedenis van Rusland, bedroeg omgerekend 11,75 gulden per aandeel, ruim boven de toenmalige beurskoers van 7,85 gulden. Dinsdag werd het bod opgetrokken tot 15 gulden, waarmee het bedrijf op 100 miljoen gulden wordt gewaardeerd.

De grootste aandeelhouders van Rode Oktober hebben gezegd dat ze het eerste bod te laag vinden, aldus Joeri Milner van Menatep, de bank die namens Koloss optreedt. Nieuwe informatie over de financiële situatie zou aanleiding zijn geweest het bod te verhogen.

Twee à drie aandeelhouders hebben met elkaar een belang van 30 procent in de chocoladefabriek. Menatep, dat voor ongeveer 57 procent eigenaar is van Koloss, heeft ongeveer 2 procent in Rode Oktober. De directie van het bedrijf heeft zijn werknemers, van wie de meesten kleine aandeelhouders zijn, afgeraden hun stukken aan te bieden. De overname kan veel mensen hun baan kosten, zo meent de directie.

Rode Oktober is een begrip in Rusland. De fabriek werd in 1867 opgericht onder de naam Einmen. Na de communistische machtsgreep veranderde de naam in Rode Oktober.

Meer over