Overnameplan voor woningen Vestia

DEN HAAG - De gemeente Den Haag werkt aan een plan om de bijna twintigduizend Haagse huurwoningen van Vestia over te laten nemen door een tijdelijke woningcorporatie. De bedrijfswaarde van het Haagse Vestiabezit wordt geschat op 1,2 miljard euro.

De woningen van Vestia kunnen worden ondergebracht in een tijdelijke onderneming waarin Haagse corporaties als Staedion, Haagwonen, Arcade en studentenhuisvester Duwo participeren. De gemeente zelf wil onder voorwaarden ook een actieve rol spelen bij een dergelijke constructie, maar geeft de voorkeur aan een 'bedrijfsmatige aansturing'.

'Zonder ingrijpen kunnen de gevolgen in onze stad dramatisch zijn', schrijft burgemeester Jozias van Aartsen namens het college van burgemeester en wethouders aan minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken). 'De gemeente Den Haag en een aantal Haagse woningbouwcorporaties zijn bereid om, indien nodig, verantwoordelijkheid te nemen voor de Haagse Vestiaportefeuille.'

Het gaat om zowel het bestaande bezit als om een deel van de nieuwe projecten waarvoor Vestia geen geld meer heeft. Vestia heeft 34 projecten voor vierduizend woningen en voorzieningen in Den Haag geschrapt.

Den Haag is bang dat een koude sanering bij Vestia slecht uitpakt voor de stad. Om uit de financiële problemen te komen, wil de corporatie landelijk zo'n vijftienduizend woningen verkopen. Den Haag vreest dat huurders met lage inkomens daardoor in de knel komen en dat 'malafide vastgoedpartijen hun slag slaan en delen van het bezit van Vestia opkopen', aldus het college van B en W. Bovendien zet een grote verkoop ook de prijzen van koopwoningen onder druk.

Door het Haagse Vestiabezit onder te brengen in een tijdelijke corporatie komt er rust, zegt wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting). 'Vervolgens kunnen we per woningblok en project een passende oplossing zoeken. We kunnen ze onderbrengen bij een van de bestaande corporaties of verkopen, maar dan wel op onze condities, dus zonder de haast die Vestia nu heeft. Huisjesmelkers houden we buiten de deur.'

'Ik wil graag meedenken met elke goede oplossing, maar dit plan vergt nog veel rekenwerk', reageert algemeen directeur Willem Krzeszewski van Staedion, een corporatie met 32 duizend woningen in Den Haag en omgeving. 'We hebben niet meteen honderden miljoenen euro's op de plank liggen, maar mocht de nood aan de man zijn, dan moet er een uitweg komen.' Krzeszewski wil vooral dat de Vestiaprojecten voor nieuwbouw in oude buurten als de Schilderswijk en Moerwijk kunnen doorgaan. 'Daar steek ik echt mijn nek voor uit. Het is doodzonde als dat nu stopt.'

Den Haag wil alleen woningen van Vestia overnemen, geen schulden. Definitieve afspraken zijn pas mogelijk nadat Vestia een akkoord met de banken heeft gesloten over de derivatenportefeuille.

Binnenland Pagina 12

undefined

Meer over