NieuwsMaaltijdbezorgers

Overname Just Eat ontaardt in biedingenstrijd

Twee Nederlandse spelers azen op het Britse Just Eat. Zowel Prosus als Takeaway ziet zichzelf graag met Just Eat in het bezit uitgroeien tot een toonaangevende speler in Europa op deze snelgroeiende markt.

Een bordje van Just East aan de gevel van een restaurant in Londen. Beeld AFP
Een bordje van Just East aan de gevel van een restaurant in Londen.Beeld AFP

Het is een biedingenstrijd op het scherp van de snede. Een financiële thriller met twee Nederlandse hoofdrolspelers. De een is Bob van Dijk, de baas van het Zuid-Afrikaans investeringsfonds Prosus. De ander is Jitse Groen, de baas van de Nederlandse maaltijdenbezorger Takeaway, moeder van Thuisbezorgd.nl.

Beiden willen de Britse concurrent Just Eat inlijven. En donderdag verhoogden ze allebei hun bod. Prosus zegt nu 8 pond (9,37 euro) te willen betalen voor elk aandeel Just Eat – in totaal 6,5 miljard euro. De Nederlandse maaltijdenbezorger Takeaway biedt een stukje van de eigen aandelen per aandeel voor Just Eat, omgerekend 10,72 euro.

Zakenbankiers, vennootschapsadvocaten en pr-bedrijven wrijven zich in de handen. Als twee kemphanen voor hetzelfde bedrijf gaan, blijft er meestal flink wat geld aan de strijkstok hangen.

Voor het blok

De aandeelhouders van het Britse bedrijf zijn voor het blok gezet. Als ze voor het bod van Prosus kiezen, krijgen ze cash in handen. Als ze voor dat van Takeaway kiezen, krijgen ze via de aandelen-voor-aandelentransactie 57,5 procent van die maaltijdbezorgingsgigant. Takeaway heeft de ambitie uit te groeien tot een toonaangevende speler in de wereld.

Zowel Van Dijk als Groen vindt dat hij het beste bod heeft en de belangen van de Just Eat-aandeelhouders het beste dient. Van Dijk riep donderdag dat zijn bod de Just Eat-aandeelhouders op hun wenken bedient en drong er bij hen op aan het te accepteren. Groen reageerde fel: ‘We geloven dat we de aandeelhouders van Just Eat een enorm voordeel bieden. Samen met Just Eat vormen we het grootste wereldwijde platform voor online voedselbezorging buiten China.’

Beide bieders zeggen het bod gestand te doen als ze 50 procent + 1 aandeel van de aandelen Just Eat in handen krijgen. Tot nu toe had Takeaway gezegd minimaal 75 procent van de aandelen in handen te willen hebben. Ook hebben ze dezelfde deadline gesteld. Op 10 januari moet duidelijk zijn of een de meerderheid heeft.

Zak geld

Takeaway had vorige zomer al min of meer een akkoord over de overname van Just Eat. Toen gooide Prosus, een zak geld van internetondernemers, roet in het eten met een tegenbod van 7,10 pond. In november werd dat al een keer verhoogd naar 7,40 pond. En nu is het 8 pond.

Prosus is al actief in de maaltijdbezorging met het Duitse Delivery Hero en wil net als Takeaway uitgroeien tot een toonaangevende speler in Europa op deze snelgroeiende markt.

Aandelenanalisten weten niet wie uiteindelijk de beste papieren heeft. Takeaway zegt al 41 procent van de aandelen van Just Eat toegezegd te hebben gekregen. Prosus heeft maar 13 procent, maar denkt dat cash de voorkeur heeft van aandeelhouders.

Dat zint Jitse Groen niet. Hij is overtuigd van de strategische voordelen van een samengaan met Just Eat. Dan kunnen Takeaway en Just Eat samen inkopen doen, reclame maken en staffuncties uitoefenen wat personeel bespaart.

Op de Amsterdamse effectenbeurs kelderde het aandeel Takeaway naar 80 euro, omdat de aandelen in het nieuwe fusiebedrijf voor de Nederlanders verwateren. Prosus zag het aandeel met 0,4 procent stijgen. Op de beurs in Londen sloot het aandeel Just Eat 1,2 procent hoger op 8,12 pond, 12 pence boven het bod van Prosus.

Meer over de overname van Just Eat

Topman Jitse Groen van Takeaway leek eind juli met de geplande overname van Just Eat een strategisch sterke stap te hebben gezet. In zijn markt is het eten of gegeten worden, constateerde economieverslaggever Jonathan Witteman eerder. Maar hij juichte te vroeg, bleek begin september.

Meer over