nieuwsovernamegevecht

Overname Just Eat nog verder uit zicht voor moederbedrijf van Thuisbezorgd

De aandeelhouders van de Britse maaltijdbezorger Just Eat die rebelleren tegen een overname door de Nederlandse concurrent Takeaway.com hebben hun zin gekregen. Er heeft zich een nieuwe gegadigde gemeld en hij brengt een flinke zak geld mee.

De wedsite van Thuisbezorgd.nl. Beeld ANP XTRA
De wedsite van Thuisbezorgd.nl.Beeld ANP XTRA

Het technologiefonds Prosus heeft 4,9 miljard pond (5,7 miljard euro) over voor Just Eat. Die overnamesom ligt 20 procent hoger dan wat Takeaway.com biedt. En meer geld is precies waarop een deel van de aandeelhouders van Just Eat de zinnen hadden gezet.

Prosus probeerde aanvankelijk via vreedzame besprekingen tot een vergelijk te komen met Just Eat, maar dat hield de boot af. Nu ligt er een vijandig bod op tafel, in contanten. Dat biedt de aandeelhouders meer zekerheid, stelt Prosus. Takeaway wil een fusie sluiten met Just Eat en betaalt daarvoor grotendeels in aandelen.

Prosus gelooft ook heilig in een opzet waarbij de maaltijdbezorgers in dienst zijn van het bedrijf, en wil daar ook geld insteken. De nieuwe belager van Just Eat heeft al belangen in vergelijkbare diensten als Delivery Hero, iFood en Swiggy.

Tegenslag

Het bod van Prosus betekent een nieuwe tegenslag voor Jitse Groen, de ceo van Takeaway.com, het internationale moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl. Groen bracht zijn bod van 7,31 pond per aandeel eind juli uit. Toen bleek al dat sommige aandeelhouders van Just Eat meer geld wilden zien voor hun aandelen. De prijs daarvan schommelde destijds op de London Stock Exchange rond de 6,35 pond. Aan de beurskoers heeft Groen sindsdien kunnen aflezen dat hij het met zijn oorspronkelijke bod niet zou redden. De afgelopen maanden bereikte Just Eat een piek van meer dan 7,80 pond.

Nadat dinsdag het nieuws over het vijandig bod bekend werd steeg de koers met bijna eenkwart. Die van Takeaway.com daalde met 2,6 procent.

Diepe zakken

Dat Prosus een kaper op de kust zou worden, zal Groen niet verbazen. Ook de Amerikaanse websuper Amazon en DoorDash, een eveneens Amerikaanse branchegenoot, zouden belangstelling hebben getoond.

Prosus beschikt over diepe zakken. De dochter van de Zuid-Afrikaanse techgigant Naspers ging in september in Amsterdam naar de beurs. Het aandeel opende op 77,36 euro, bijna eenderde boven de referentiekoers van 58,60 euro. Aan het eind van de eerste beursdag was het bedrijf 121 miljard euro waard. Daarmee stond de onderneming op het Damrak in waarde op de derde plek, na de beursveteranen Shell (230 miljard) en Unilever (149 miljard).

Veruit het grootste bezit van Prosus is een minderheidsbelang van 31 procent in Tencent, een van de belangrijkste Chinees internetbedrijven.

Slijtageslag om maaltijdbezorgers

In de markt van maaltijdbezorgers is het eten of gegeten worden. In augustus leek Jitse Groen, de ceo van Takeaway.com (het moederbedrijf van Thuisbezorgd), zeker in Europa nog als grote winnaar uit de bus te komen. Mede omdat rivalen elders blunders maakten.

Twee maanden nadat Takeaway een fusie had aangekondigd met Just Eat bleken er opnieuw aandeelhouders te zijn die niet ondersteboven zijn van de plannen die het Nederlandse bedrijf met zijn Britse branchegenoot heeft. Laat staan van het geld dat de moeder van Thuisbezorgd.nl over heeft voor een plek aan de internationale top.

Meer over