Overlevenden herdenken bevrijding Auschwitz

In Auschwitz is vandaag de bevrijding, 69 jaar geleden, van het voormalige Duitse vernietigingskamp herdacht. Onder anderen overlevenden en 61 Israëlische parlementsleden waren bij de herdenking, schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. Ieder jaar is het op 27 januari wereldwijd Holocaust Herdenkingsdag.

null Beeld afp
Beeld afp

'We hebben hier moeilijke tijden meegemaakt. Ik voel voldoening dat ik deze plek op mijn eigen benen heb verlaten en niet via de schoorsteen', zei een voormalige gevangene.

Ook in de Duitse Bondsdag wordt vandaag de bevrijding van Auschwitz herdacht. Daarnaast wordt in de Bondsdag een tentoonstelling geopend over zieke en gehandicapte mensen in nazi-Duitsland. Ten tijde van het Derde Rijk werden zij massaal vermoord en gedwongen gesteriliseerd.

In Auschwitz-Birkenau zijn naar schatting 1,3 miljoen mensen vermoord, voornamelijk Joden en Polen. Toen geallieerde troepen het kamp op 27 januari 1945 bevrijdden, troffen zij zo'n 6000 overlevenden aan.

In Amsterdam werd de Holocaust zondag al herdacht bij het monument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark. Burgemeester Eberhard van der Laan hield een toespraak.

Meer over