Overleg tussen Obama en leiders Congres

Voor het eerst sinds de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid viel er woensdag enige beweging te constateren. President Obama nodigde de leiders van het Congres uit 's middags naar het Witte Huis te komen om te spreken over de begrotingsimpasse. Of er veel kans is op een doorbraak, viel niet te zeggen.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Obama vroeg het Huis van Afgevaardigden opnieuw zijn eis tot uitstel van de zorgwet in te trekken, zodat de gedeeltelijke sluiting van de overheid kan worden beëindigd. Tot dusver hebben de Republikeinen dat geweigerd. Zij willen alleen instemmen met een begroting als de uitvoering van sommige bepalingen van Obamacare voor een jaar wordt opgeschort. Er waren woensdagmiddag geen aanwijzingen dat er een verandering is gekomen in hun standpunt.

Kennelijk had ook Obama zelf er niet veel vertrouwen in. Hij besloot zijn voor volgende week voorgenomen reis naar de Filipijnen en Maleisië te annuleren.

De sluiting van de zogeheten niet-essentiële overheidsdiensten beleefde woensdag haar tweede dag. Al die tijd zijn er door het Witte Huis en het Congres geen pogingen gedaan tot elkaar te komen. Het gesprek van woensdagmiddag was de eerste keer. Ondertussen is de strijd om de publieke opinie in volle gang. Daarbij gaat het niet alleen meer om begroting maar ook om het snel naderende gevecht over het schuldplafond. Op 17 oktober bereikt de overheid de limiet van de hoeveelheid geld die zij mag lenen. Als de president en het Congres het niet eens worden over een verhoging van het plafond, dan zal de overheid zonder geld komen te zitten. De crisis zal op dat moment compleet zijn.

Het Witte Huis voerde daarom woensdag overleg met de top van het bedrijfsleven, met het verzoek druk uit te oefenen op de Republikeinen akkoord te gaan niet alleen met een nieuwe begroting maar ook met een verhoging van de schuldlimiet zonder tegenprestaties te eisen. Na een gesprek met Obama waarschuwde Lloyd Blankfein, topbankier van Goldman Sachs, voor de ramp die dreigt als Amerika zijn betalingsverplichtingen niet meer kan nakomen. 'We zijn 's wereld belangrijkste economie. We hebben de reservemunt van de wereld.'

Het zijn met dit soort verklaringen dat het Witte Huis de publieke opinie bewerkt in de hoop dat dit de Republikeinen doet zwichten.

undefined

Meer over