Overleg tussen nieuwe machthebbers en oude oppositie verloopt moeizaam Kabila arriveert 's avonds in leeg Kinshasa

Laurent Désiré Kabila, de nieuwe president van Congo (voorheen Zaïre), is gisteren na het vallen van de avond in de hoofdstad Kinshasa aangekomen....

Guardian, Reuter, AFP, AP

KINSHASA

Eerder op de dag arriveerde een ploeg van ruim honderd naaste medewerkers van Kabila, die de nieuwe president vanuit Lubumbashi vooruit had gestuurd. Onder hen waren de de belangrijkste ministers uit zijn 'rebellenkabinet'. Maar gisteravond was nog geen overgangsregering geïnstalleerd, zoals Kabila had toegezegd.

Aan een interim-kabinet mogen alleen oppositieleiders op persoonlijke titel meedoen, zei Kabila's minister van Financiën, Mwana Nanga Mawampanga. 'Wij nemen geen partijen op, alleen individuen.'

Hij zei dat Kabila zich wil houden aan zijn belofte om binnen een jaar vrije verkiezingen te houden, maar dat het nu nog lang niet zo ver is. 'De tijd voor het winnen van kiezers en het voeren van campagnes komt heus nog wel.'

Politieke partijen die oppositie voerden tegen de verdreven president Mobutu Sese Seko hebben de afgelopen dagen hun angst uitgesproken dat zij buitenspel zullen blijven. De belangrijkste oppositieleider, Etienne Tshisekedi, had gisteren nog geen direct contact gehad met Kabila's vertegenwoordigers, al zeiden zijn medewerkers dat er over mobiele telefoons is overlegd.

Tshisekedi wil dat Kabila's gezanten hem opzoeken in zijn huis in de wijk Limete. Die willen echter dat de oppositieleider voor overleg naar hun hotel komt. Daar houden zij sinds maandag gesprekken met allerlei vertegenwoordigers van partijen en maatschappelijke organisaties. De alliantie van Democratische Krachten voor de Bevrijding van Congo-Zaïre (AFDL) nam de hoofdstad zaterdag in.

Tshisekedi heeft zijn woning niet meer verlaten sinds hij in maart door Mobutu werd afgezet als premier, een week na zijn 'verkiezing' door het vroegere interimparlement. Vier jaar geleden overkwam hem dat ook al eens en Tshisekedi ziet zich al die jaren als wettige premier van het land.

Volgens bronnen bij de oppositie bemiddelt de Amerikaanse ambassade tussen Tshisekedi en Kabila. De Amerikaanse regering, die de opstand in een vroeg stadium steunde, oefent grote druk uit op Kabila om de oppositiepartijen in zijn regering op te nemen en snel vrije verkiezingen uit te schrijven. Washington wacht met een officiële erkenning van Kabila's Congo tot er een overgangsregering is.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Hans van Mierlo, zei gisteren dat de EU spoedig een hoge delegatie naar Kinshasa zal sturen voor overleg met de nieuwe machthebbers. De EU wil het nieuwe bewind alleen steunen als Kabila zijn belofte om verkiezingen te houden nakomt en de mensenrechten worden nageleefd.

Van Mierlo deed opnieuw een beroep op Kabila om mee te werken met de VN en hulporganisaties om de crisis met de Hutu-vluchtelingen in het oosten van het land op te lossen. De EU-commissaris voor humanitaire hulp, Emma Bonino, zei gisteren zich niet over Kabila te willen uitspreken zolang het lot van 340 duizend in het vroegere Oost-Zaïre vermiste Rwandese Hutu's onbekend is.

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr meldde gisteren dat er geen vluchtelingen meer zijn in het kamp Biaro bij Kisangani. In totaal zijn bijna 35 duizend Hutu's naar Rwanda gevlogen.

In Kinshasa werden gisteren twee bekende Franse zakenlieden vermoord door mannen in uniform. De toedracht was onduidelijk, maar de Fransen vrezen wraakacties omdat Parijs Mobutu tot het laatst bleef steunen.

Meer over