Overleg over toekomst Noord-Ierland na verkiezingen

De Britse minister voor Noord-Ierse zaken, Paul Murphy, begint zaterdag met gesprekken met de Noord-Ierse politieke partijen om te zien hoe het verder moet met het vredesproces....

Hoewel het vredesproces al veel obstakels heeft overwonnen, lijkt een akkoord tussen de twee grote winnaars van de verkiezing voor een nieuwe assemblee - de radicale dominee Ian Paisley en Sinn Feinleider - wel erg veel gevraagd.

Het ziet ernaar uit dat het nog wel even duurt voor de Noord-Ierse Assemblee, die vorig jaar werd opgeschort, weer aan het werk kan.

Paisley, de leider van de radicale Democratische Unionistische Partij, heeft gezegd het Goede Vrijdag-akkoord van 1998 te willen openbreken. Hij wil ook niet samen met Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, in een regering zitten. Op welke manier dan een regering gevormd moet worden die kan rekenen op een meerderheid, is niet duidelijk.

Sinn Feinleider Gerry Adams stelde zich terughoudend op en zei vrijdag na het behalen van zes zetels winst dat 'de crisis binnen het unionisme de komende tijd noopt tot geduld bij de rest van ons'. Eerder had hij al benadrukt dat zijn partij tegen gebruik van of dreigen met geweld voor politieke doeleinden is. Het is evenwel de vraag of zijn handreiking dat zijn katholieke partij met democratische en vreedzame middelen de onderlinge verschillen tussen katholieken en protestanten wil oplossen voldoende is.

De regeringen van Groot-Brittannië en Ierland staan op het standpunt dat over het Goede Vrijdag-akkoord niet te onderhandelen valt. Minister Murphy praat in het weekeinde met delegaties van Sinn Fein, de gematigde katholieke partij SDLP en de gematigde protestantse partij UUP van oud-premier Trimble. Maandag zou hij met de leiding van de DUP spreken, meldde de BBC zaterdag.

Meer over