Overleg over Darfur in impasse

De twee rebellengroepen in de Sudanese regio Darfur hebben vrijdag zes eisen gesteld aan de regering tijdens vredesbesprekingen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba....

Van onze buitenlandredactie

De minister van Buitenlandse Zaken, Mustafa Osman Ismail, zegde in de Sudanese hoofdstad Khartoem toe dat plegers van mensenrechtenschendingen in Darfur zullen worden berecht en gestraft. De minister verklaarde dit na een lang onderhoud met Jan Pronk, de speciale gezant voor Sudan van VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Pronk zelf deed geen mededelingen.

Berechting is een van de eisen van de rebellengroepen SLA en JEM. Verder eisen zei ontwapening van de Janjaweed-milities, een onderzoek naar genocide, vrijlating van krijgsgevangenen, een neutrale locatie voor verdere besprekingen (Ethiopië vinden zij een bondgenoot van Khartoem) en onbelemmerde toegang voor hulp tot Darfur.

De levering van hulpgoederen wordt ernstig bemoeilijkt door het regenseizoen, maar donderdag stemde Libië in met het instellen van een nieuwe hulproute van de Libische haven Benghazi naar Darfur, dwars door de woestijn de Sahara. Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) reageerde zeer enthousiast, hoewel de helft van de drieduizend kilometer lange route zonder wegen door de woestijn loopt, van Al-Khofra in Libië naar Abeche in Tsjaad.

Pierre Caras, hoofd logistiek van het WFP in Rome, schat dat de tocht drie weken zal vergen. Het eerste konvooi vertrekt begin augustus. Ook op de twee routes die nu worden gebruikt, zijn hulpkonvooien drie weken onderweg, zei Caras tegen de VN-nieuwsdienst IRIN. Die lopen van de Sudanese haven Port Sudan aan de Rode Zee naar Darfur en van de Kameroense havenstad Douala, aan de westkust van Afrika, dwars door Kameroen en Tsjaad.

Die twee routes worden door de regenval steeds moeilijker begaanbaar. Bovendien zijn ze volgens Caras al overbelast met hulpkonvooien van vrachtwagens. Op kleinere schaal worden ook voedsel en medicijnen ingevlogen vanuit Khartoem, Addis Abeba, Port Sudan en de Tsjadische hoofdstad N'Djamena.

Over de nieuwe route door de Sahara kan het WFP drieduizend ton hulpgoederen per maand vervoeren naar de 1,2 miljoen ontheemden in Darfur en de naar schatting 175 duizend Sudanezen die naar Tsjaad zijn gevlucht. Het WFP wil nog een tweede route openen door de Sahara, van de Libische hoofdstad Tripoli via de oase Sabha naar Tsjaad, zei Caras.

Meer over