Overleg in gevaar na executie Palestijnen

De executie van twee Palestijnen die schuldig waren bevonden aan collaboratie met Israël, heeft de net weer op gang gekomen veiligheidssamenwerking tussen de twee partijen opnieuw onder druk gezet....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

In Israël is met grote verontwaardiging gereageerd op de terechtstelling van de twee Palestijnen. 'Het is te betreuren dat de Palestijnse Autoriteit, die internationale erkenning zoekt voor een staat, schijnprocessen voert die doen denken aan donkerdere tijden', aldus een verklaring van het bureau van premier Ehud Barak. De verklaring hekelt ook de snelle rechtspraak van de militaire rechtbank, waar geen beroep meer tegen mogelijk was.

Van Palestijnse kant wordt benadrukt dat het gaat om buitengewone rechtspraak in tijd van oorlog. De collaborateurs zouden Israël hebben geholpen bij het doden van enkele Palestijnse activisten. 'Wij verkeren in staat van oorlog, ik zie dit soort dingen ook liever niet maar we hebben geen keuze vanwege de middelen die de Israëlische bezetter tegen ons inzet', zei de Palestijnse minister zonder portefeuille, Ziyad Abu Ziyad, op de Israëlische televisie.

De twee Palestijnen werden zaterdag door vuurpelotons doodgeschoten. Eén van hen werd in Gaza ter dood gebracht, de ander publiekelijk in Nablus. Het zijn de eerste executies van collaborateurs door de Palestijnse Autoriteit. De verschillende Palestijnse gewapende groepen hebben wel zelf collaborateurs geëlimineerd, ook tijdens de huidige intifada.

De terechtstellingen zijn nauw verbonden met de reeks van Israëlische aanslagen op Palestijnse activisten. Allan Bani Odeh, de man die in Nablus werd geëxecuteerd, was een neef van Ibrahim Bani Odeh, een leider van de gewapende vleugel van Hamas in die stad. Ibrahim Banu Odeh kwam op 23 november om het leven bij een explosie in een auto die hij van zijn neef had geleend.

De Israëlische aanslagen hebben een sfeer van onderling wantrouwen veroorzaakt in de Palestijnse samenleving. Naar schatting twintigduizend Palestijnen zouden samenwerken met de Israëli's, volgens de Palestijnen vaak onder druk van Israëlische chantage. Israël zegt dat het initiatief altijd uitgaat van degene die wil samenwerken.

Het hoofd van de Israëlische mensenrechten beweging B'Tselem, Eitan Felner, heeft de rechtsgang in de zaken van de collaborateurs veroordeeld. Hij zegt ook dat Israël geen recht van spreken heeft zolang het zelf Palestijnse activisten, 'met een minimum aan proces' elimineert.

Het geweld tussen beide kanten was de afgelopen dagen juist sterk afgenomen. Een reeks bijeenkomsten tussen Israëlische en Palestijnse onderhandelaars en veiligheidsbeambten had tot resultaten geleid. Zaterdagavond kwamen de Palestijnse leider, Yasser Arafat, en de Israëlische minister Shimon Peres bijeen. De besprekingen, op het hoogste niveau sinds maanden, zouden zonder resultaat gebleven zijn. Israël heeft de afgelopen dagen een aantal maatregelen genomen om het vertrouwen te herstellen, zoals de opening van enkele wegen en grensovergangen, en van Palestijnse kant is het aantal confrontaties afgenomen.

Sinds zondagavond wordt echter een Israëlische kolonist in de Gazastrook vermist. In Israël wordt gevreesd dat hij door Palestijnen is ontvoerd. Zondag kwam het tot hevige botsingen in Hebron, na de begrafenis van een Palestijn die een dag eerder was doodgeschoten door het Israëlische leger.

Meer over