Overlast door harde wind

De harde wind die vrijdag over het land trekt, heeft vooral in Drenthe nogal wat schade veroorzaakt. Op diverse plaatsen zorgden omgewaaide bomen voor overlast....

Op Schiphol zorgt de wind voor beperkingen in het baangebruik. Ongeveer twintig voornamelijk Europese vluchten zijn tot nu toe geannuleerd. Een woordvoerster van de luchthaven meldde daarnaast vertragingen oplopend tot een uur. Zij adviseert mensen die via Schiphol reizen of mensen komen afhalen, daarmee rekening te houden en actuele reisinformatie op te vragen.

Volgens het KNMI woedde vrijdagochtend een storm met windkracht 9 in het waddengebied. In het hele land zijn zware windstoten bij buien goed voelbaar, liet een woordvoerder weten. Met een krachtige tot stormachtige wind worden er veel buien aangevoerd die van het noorden uit een winters karakter krijgen. Het KNMI verwacht in de nacht van vrijdag op zaterdag (natte) sneeuwbuien bij minima landinwaarts rond het vriespunt.

Ook in Brabant en Limburg werden vrijdagmiddag getroffen door de storm. Zo moest de brandweer uitrukken om in Asten, Posterholt, Voerendaal en Wittem omgewaaide bomen van de weg te halen. Ook in Tilburg en Ulvenhout was er volgens de brandweer stormschade.

In grote delen van Duitsland heeft een hevige winterstorm met zware buien vrijdag veel schade en overlast veroorzaakt. Bomen en daken sneuvelden en vrachtwagens werden omvergeblazen. In de Beierse Alpen kwam een wintersporter om door een lawine. Verscheidene mensen zijn als gevolg van het slechte weer gewond geraakt.

In de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt, Thüringen en Brandenburg zijn 100.000 huishoudens zonder stroom komen te zitten. Ook de Duitse spoorwegen ondervinden zware hinder van het noodweer. Veel treindiensten zijn uitgevallen doordat bovenleidingen zijn vernield en stukken spoor zijn geblokkeerd. De Duitse meteorologische dienst meldde windstoten tot bijna 180 kilometer per uur in Beieren.

Meer over