Overholland gaat verder als museum zonder gebouw

Bijna zes jaar na de sluiting opent museum Overholland weer de deuren. Niet op de vertrouwde locatie aan het Museumplein, maar als gast van steeds wisselende musea....

ANP

ANP

AMSTERDAM

De stichting Overholland draagt het gebouw aan het Museumplein per 1 juli over aan buurman het Van Goghmuseum, dat er een bibliotheek en het Van Gogh onderzoeks- en documentatiecentrum in vestigt.

Overholland opende in februari 1987 de deuren. In korte tijd wist de instelling met spraakmakende exposities van moderne kunst op papier een grote naam op te bouwen in de kunstwereld. Kunstenaars zoals Gerhard Richter, Roy Lichtenstein, Arnul Rainer, Frank Stella, Cézanne, Ellsworth Kelly en Marlene Dumas exposeerden er.

Ruim drie jaar later sloot Overholland de deuren, na een conflict met de gemeente. Directeur C. Braun verweet het gemeentebestuur toezeggingen die waren gedaan voor de opening, niet na te komen. Braun had kritiek op de 'circusachtige toestanden' die met enige regelmaat op het Museumplein plaatsvinden. Dat leverde schade op voor het aanzien en het uitzicht van het museum, vond Overholland. Eerder trok Braun een aanbod om een beeldentuin van internationale allure aan te leggen op het Museumplein in, omdat de gemeente in zijn ogen geen enkel tastbaar bewijs van enthousiasme toonde.

Voor het grote publiek ging Overholland dicht, maar tussen 1990 en nu vonden er nog met grote regelmaat tentoonstellingen plaats voor besloten groepen. Daar komt op de locatie aan het Museumplein nu ook een einde aan. Als het gebouw is overgedragen aan het Van Gogh, breekt voor het particuliere museum Overholland een nieuwe periode aan die niet is gebonden aan Amsterdam als vestigingsplaats.

Volgens het bestuur van de stichting reageerden musea in binnen- en buitenland enthousiast op de plannen.

Meer over