NieuwsSchuldenaren

Overheid milder voor mensen met schulden tijdens coronacrisis

De overheid pakt mensen met schulden minder hard aan vanwege de coronacrisis. Dat staat volgens het AD in een brief die het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) naar deurwaarderskantoren heeft gestuurd.

David van Meggelen
Deurwaarders controleren automobilisten op belastingschulden in Rotterdam-West. Het CJIB vraagt ze nu mild te zijn. Beeld ANP
Deurwaarders controleren automobilisten op belastingschulden in Rotterdam-West. Het CJIB vraagt ze nu mild te zijn.Beeld ANP

Het CJIB heeft deurwaarders opgedragen om zoveel mogelijk te zoeken naar ‘milde oplossingen’. Deurwaarders moeten proberen om geen beslag te leggen op salarissen, woningen en andere eigendommen. Ook blijkt uit de brief dat onderwijsorganisatie DUO gedurende de coronacrisis geen vorderingen levert aan het CJIB.

Wie als gevolg van de coronacrisis een boete niet kan betalen, kan volgens het CJIB uitstel van betaling krijgen. Bestaande betalingsregelingen kunnen worden aangepast of tijdelijk gestopt. ‘Het uitgangspunt blijft dat boetes betaald moeten worden. Maar rekening houdend met gewijzigde omstandigheden als gevolg van de crisis, kan een boete later worden betaald’, zegt het bureau in het AD.

Met de maatregelen komt de overheid tegemoet aan de oproep van Nibud-directeur Arjan Vliegenthart in de Volkskrant om coulant te zijn voor mensen die door de coronacrisis een deel van hun rekeningen niet kunnen betalen. Volgens Vliegenthart moeten we voorkomen dat de kwetsbare groepen, die het financieel al moeilijk hebben, als gevolg van crisis nog verder in de problemen komen.

UWV opent maandag digitaal noodloket: ‘Geen zorgen, er gaat vast íets mis’
Ondernemers kunnen vanaf maandag terecht bij het digitale noodloket van het UWV. Of de uitkeringsinstantie die megaklus wel kan behappen? ‘Als er één club is die het aankan, dan zijn wij het.’

Ondernemen tussen hoop en vrees: ‘Ik werd gebeld door een ambtenaar. Op zondag!’
De eerste noodloketten voor gedupeerde ondernemers zijn geopend. De Volkskrant volgt drie ondernemers die een beroep doen op de steun van het kabinet.

Hef extra vermogensbelasting om crisis te bezweren
Waar halen we de enorme bedragen voor noodmaatregelen tegen de economische crisis vandaan? De vermogendsten moeten een extra steentje bijdragen, betoogt historicus René Koekkoek.

Meer over