Overheid kocht honderden kostbare meubels die al staatsbezit waren

De Nederlandse overheid kocht in de jaren tachtig honderden kostbare historische meubels van prinses Juliana, die eigenlijk al staatseigendom waren. Dat meldt NRC dinsdag. De meubels waren door een commissie van hofvertegenwoordigers onterecht aangemerkt als eigendom van de koninklijke familie.

Exterieur van Paleis Het Loo in Apeldoorn.Beeld ANP

Het gaat om zeker driehonderd waardevolle meubelstukken in empire-stijl uit de collectie van paleis Het Loo. De meubels waren op staatskosten besteld door Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte, en door koning Willem I. De staat betaalde tussen 1982 en 2009 20 miljoen voor de inventaris van Het Loo. Hoeveel hiervan is uitgegeven aan meubels die staatsbezit waren, is niet bekend.

De transacties werden openbaar door onderzoek van NRC naar de rijksaankoop van vier paleisinventarissen tussen 1982 en 2009. Maandag meldde de krant al dat koning Willem-Alexander nog steeds tonnen ontvangt voor onderhoudskosten van de meubelen uit de landgoederen Noordeinde, Huis ten Bosch, Het Loo en Soestdijk, die inmiddels in het bezit van de staat zijn. 

Lees meer

De koning ontvangt jaarlijks 320 duizend euro voor meubilair dat niet (meer) van hem is. De Kamer wil opheldering.

‘Wat een blunder. Maar de koning en koningin leefden nog lang en gelukkig.’ Dit schrijven lezers hierover.

Meer over