Overgenomen tv-zender ABC is nieuw afzetkanaal Disney voor 30 miljard op top amusementsmarkt

Met een transactie die zowel Wall Street als Hollywood volkomen heeft verrast wordt het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney eigenaar van de grootste tv-maatschappij in de Verenigde Staten, Capital Cities/ABC....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De directies van Disney en Capital hebben de overname, die begin volgend jaar wordt afgerond, al goedgekeurd. Capital Cities/ABC, een van de drie nationale tv-zenders in de VS, wordt dan een volledige dochter van Disney. Door de aankoop wordt Disney veruit het grootste amusementsconcern ter wereld. De overname zal niet leiden tot banenverlies.

Bij de transactie, die nog moet worden goedgekeurd door de anti-trust-autoriteiten en andere overheidsinstanties, worden aandeelhouders van Capital Cities/ABC per aandeel betaald met één aandeel Walt Disney en 65 dollar in contanten. De aankondiging van de fusie deed de beurskoers van Capital Cities enorm stijgen: het aandeel werd ruim 20 procent meer waard en sloot op 1165/8 dollar. Disney ging ruim een dollar omhoog naar 583/4 dollar.

ABC is hee tweede van de drie grote Amerikaanse tv-stations dat is overgenomen. In 1986 kocht General Electric NBC. Al enige weken gaan geruchten over de overname van het derde network, CBS, mogelijk door Westinghouse Electric voor ongeveer vijf miljard dollar.

De strijd om de grote tv-stations is al een jaar geleden losgebarsten. Disney had vorig jaar zomer al interesse voor ABC, maar CBS leek nog meer in aanmerking te komen. Na de mislukte overname van kabelbedrijf QVC, waarbij CBS betrokken was, kocht het tv-station veel eigen aandelen in. Daarna mikte Disney op NBC. Opnieuw zag het af van de overname omdat eigenaar General Electric een meerderheidsbelang wilde houden.

Nu heeft Disney toch zijn grote slag geslagen. ABC Televison Network, tien jaar geleden overgenomen door Capital Cities, omvat 225 stations. Daarmee kan 99,9 procent van de Amerikaanse huishoudens die over een tv beschikken worden bereikt. Een van de meest populaire tv-programma's in de VS is ABC's comedy Home Improvement dat door Disney wordt geproduceerd. Ook Oprah Winfrey komt uit de stal van het tv-station.

Capital Cities/ABC heeft verder belangen in kabeltelevisiebedrijven, radiostations en uitgeverijen. Het is onder meer ook minderheids-aandeelhouder van SBS, de nieuwe commerciële tv-zender in Nederland.

Dat de deal nu gesloten wordt heeft volgens Disney onder meer te maken met de lage rentestand in de VS. Om de overname te kunnen betalen zal Disney tien miljard dollar lenen. Het concern staat op dit moment 2,2 miljard in het krijt bij de banken. Capital Cities heeft een schuld van 500 miljoen.

Walt Disney, gevestigd in Burbank, Californië, is de grootste ter wereld op het gebied van de produktie van bioscoopfilms en televisieseries, en bezit daarnaast amusementsparken in de VS (Disneyworld en Disneyland). Disney ontvangt royalties van een park in Japan en is voor 39 procent eigenaar van Euro Disney in Frankrijk. Het bedrijf boekte de laatste tijd grote successen met de tekenfilms De Leeuwenkoning en Aladdin.

Michael Eisner, hoogste man bij Disney, behoudt na de overname de leiding bij het bedrijf, dat verder gaat onder de huidige naam The Walt Disney Company. Robert Igor zal zijn post van president-directeur bij Capital Cities/ABC behouden. Bestuursvoorzitter Thomas Murphy zal zijn functie echter moeten opgeven. Hij treedt toe tot de directie van Disney.

'Deze transactie is een kans die je één keer in je leven krijgt om een buitengewoon amusements- en mediabedrijf te bouwen', zei Disney-topman Eisner bij de aankondiging van de overname. 'De fusie geeft ons de gelegenheid wereldwijd substantieel te groeien en brengt ons in een sterk concurrerende positie in een industrie die wij, met deze transactie, helpen definiëren.'

Het Disney Channel, met veertien miljoen abonnees in de VS, expandeert momenteel in het buitenland. In het voorjaar begon het tv-station in Taiwan en komend najaar maakt het de sprong naar Groot-Brittannië. Onlangs lanceerde Disney het station Super RTL als een joint venture in Duitsland. Dat station brengt veel programma's van Disney.

Capital Cities/ABC is eveneens bezig aan een snelle opmars buiten de VS. Met een van de meest agressieve expansie-strategieën van alle Amerikaanse media-concerns is de onderneming aandeelhouder geworden van Tele-München en RTL 2 in München, van Hamster Productions en Eurosport in Parijs, van een Japans Sport-kanaal in Tokyo, en van het al genoemde SBS, Scandinavian Broadcasting Systems in Luxemburg.

Verder is Capital Cities voor 80 procent eigenaar van ESPN, het belangrijkste sport-tv-station in de Verenigde Staten. ESPN bereikt 67 miljoen huishoudens in de VS en nog eens 100 miljoen daarbuiten.

Meer over