Overdosis van grondstof voor xtc is Bram Zeegers fataal geworden

Een overdosis MDMA, grondstof voor de drug xtc, is oud-advocaat Bram Zeegers dinsdag fataal geworden. Dat heeft een bliksemonderzoek van tientallen rechercheurs en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uitgewezen....

Van onze verslaggevers Menno van Dongen en Marc van den Eerenbeemt

De Amsterdamse politie en justitie maakten dit donderdagavond op een persconferentie bekend. Zeegers werd maandagnacht aangetroffen in zijn woning in Amsterdam-Zuid. Levensreddende handelingen van ambulancepersoneel mochten niet meer baten.

Een week eerder legde Zeegers een belastende verklaring af tegen Willem Holleeder, die wordt verdacht van afpersing van vastgoedhandelaren, onder wie witwasser Willem Endstra. Zeegers werkte voor Endstra, maar was ook diens vertrouweling. Hij vertelde gedetailleerd over afpersing van zijn vriend.

Zeegers bleek MDMA te hebben ingenomen met een zeer hoge zuiverheidsgraad: 97 procent. Normaal wordt dat middel in versneden vorm gebruikt als grondstof voor xtc-pillen. De drug is volgens de politie besteld door Zeegers’ vriendin Shirley O., een Braziliaanse medewerkster van café Carmen in Amsterdam-Zuid.

De politie hield drie mannen van 39, 42 en 58 jaar aan, die waren betrokken bij de levering van de MDMA. In Amstelveen werd een loods met tabletteermachines voor xtc aangetroffen. In het onderzoek is geen cocaïne aangetroffen.

Shirley O. is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van Zeegers. Vandaag wordt beslist of haar voorlopige hechtenis wordt verlengd.

De vrouw is vorig jaar afgeluisterd in het Holleeder-onderzoek, zo heeft het weekblad Vrij Nederland gisteren gemeld. De recherche ontving eind 2005 informatie dat haar werkgever en vriend Joop de B. door Holleeder zou worden afgeperst.

De B. is eigenaar van café Carmen en zit vast op verdenking van drugshandel.

Meer over