Overbodig liefdesverdriet

Hoe komt platenlabel Capriccio de zomer door? Met Schuberts Winterreise. Hittegolf of niet, begeleid door pianist Hartmut Hgraaft mezzo-sopraan Mitsuko Shirai in de sneeuw naar de voetsporen van de ontrouwe geliefde, staat ze in de snijdende wind bij de lindenboom en trekt de speelman barvoets door de kou....

Pay-Uun Hiu

La cloche Daar zitten prachtstukjes bij, zoals fe (ook weer zoiets winters) van Charles Martin Loeffler door Mitsuko Shirai met Tabea Zimmermann op altviool en Hartmut Hop piano, of de Schubertvertolkingen van tenor Christian Elsner. Toch had de Winterreise door Shirai en Hniet echt uit de kast gehoeven, want de Londense live-uitvoering door bariton Matthias Goerne en pianist Alfred Brendel die recent door Decca is uitgebracht, maakt tijdelijk elke heruitgave van dit stuk liefdesverdriet overbodig.

Het is niet direct een troostrijke natuur waarin Schubert en dichter Wilhelm M een gekwetst hart laten dolen. Kou, wind, ijs, kraaiende hanen en blaffende honden zijn weinig empathische bondgenoten. Het lijkt ook alsof Shirai er steeds voor op de vlucht is. In straf wandeltempo marcheert ze het openingslied Gute Nacht door en ook Die Kr is ze liever kwijt dan rijk. Goerne en Brendel blazen het ijzige landschap leven in met de warme adem van weemoed en verlangen; gefraseerd met fluisterende nuances en feilloos geplaatste wanhoopsoffensieven van peilloze eenzaamheid.

Meer over