'Overal zit auteursrecht op'

Een bundel sinterklaas-verhalen met gezichtsbedrog als blikvanger.

Erik van den Berg
null Beeld Nieuw Amsterdam
Beeld Nieuw Amsterdam

Een omslag in sinterklaaspapier, hoe ingewikkeld kan dat zijn? Ingewikkelder dan je denkt, zegt ontwerper Ron van Roon. Overal zit auteursrecht op, ook op dat ogenschijnlijk anonieme 5-decemberpapier van een paar cent per rol dat je even dacht te kopiëren. 'Denk maar aan landkaarten. Al gebruikte je vroeger maar een vierkante centimeter uit een atlas, als Wolters-Noordhoff het ontdekte, dan kréég je me toch een rekening.'

Voor Wat heeft Sint voor jou gekocht?, een bundel korte sint-nicolaasverhalen van Thomas Verbogt, vertrouwde Van Roon dus maar liever op pakpapier van eigen ontwerp. 'Dat auteursrecht is ook wel logisch. Er zit veel werk in. Zo'n cadeaupapiertje is snel gedaan, zou je denken. Nou, dank je de koekoek. Je moet een mooie regelmaat zien te vinden, een patroon van silhouetten - paard, staf, mijter - in een beperkt aantal kleuren. Om zoiets ritmisch te laten repeteren, moet je naar de basis van het vak.'

Thomas Verbogt: Wat heeft Sint voor jou gekocht?

Omslag Studio Ron van Roon.

Nieuw Amsterdam; 9,95 euro.

Van Roon bedacht het dessin op voorstel van auteur en uitgever ('dat gaat ook weleens anders'), maar voegde er een extra aan toe: de suggestie van een half weggescheurde verpakking, waaronder een net echt lijkende linnen kaft met de auteursnaam uit piept.

Een vergelijkbare nep-beschadiging kennen we natuurlijk van Donna Tartts bestseller The Goldfinch (2013), ontworpen voor uitgeverij Little, Brown door Keith Hayes en vrijwel ongewijzigd overgenomen voor de Nederlandse vertaling, Het puttertje.

In hetzelfde jaar bedacht ontwerper Christopher Brand iets aanverwants voor de Amerikaanse editie van Herman Kochs Het diner: een schroeigat in een tafelblad, met daarin de auteursnaam en titel.

Ron van Roon: 'Trompe l'oeil, altijd een mooi effect.'

null Beeld .
Beeld .
null Beeld .
Beeld .
Meer over