Overal ter wereld dansen mensen op dance

Overal in de wereld zijn dancefestivals, met steeds hun eigen accenten en publiek. De Volkskrant tipt een vijftal.

DJ Hardwell.Beeld ANP Kippa

Flying Dutch

En als we dan toch over de hele wereld stekjes EDM planten, kunnen we net zo goed hier een tuintje uit de grond stampen. Zoiets zal de organisatie van Flying Dutch (lees John Ewbank, yep: Marco Borsato's componist) gedacht hebben toen hij het festival in 2015 organiseerde. Instantsucces met zo'n 100 duizend bezoekers. De naam van het festival zegt zowel iets over onze nationale trots, als over de snelle EDM-jongens die er optreden. De dj's vliegen namelijk per helikopter van locatie naar locatie. En ja, alleen Nederlandse dj's geven er acte de présence.

Wanneer 2 juni 2018

Waar The Flying Dutch Park Amsterdam, Ahoy Buiten Rotterdam, E3 Strand Eindhoven.

Voor Jonge danceliefhebbers die de opwinding voelen van het hogerrr, harderrr en snellerrrr van EDM.

Tomorrowland

Groot, groter, grootst. Het toonaangevende dancefestival in België trekt in twee weekeinden gemiddeld 180 duizend bezoekers. En is daarbij ook breed, breder, breedst, want het serveert zo; n beetje elk dancegenre denkbaar. Wereldwijd geniet het festival een goede reputatie en trekt bezoekers van overal. Je kunt zelfs via de website vluchten boeken. Maar hoe massaal ook, er heerst altijd een saamhorig sfeertje. De organisatie cultiveert dat met vage motto's over het respecteren van Moeder Natuur en de aansporing Live Today, Love Tomorrow, Unite Forever. Klinkt mooi toch?

Wanneer 20 jul. – 29 jul. 2018

Waar festivalterrein De Schorre in Boom, België

Voor weekendhippies, dance-omnivoren en iedereen die in korte tijd wil horen wat de huidige dancescene te bieden heeft.

Beeld AFP

Sónar

Sónar is serieus. Het festival in Barcelona buigt zich over meer dan de laatste massadancehype, maar peurt ook in de duistere hoeken en gaten van elektronische muziek. Sónar is dan ook niet per se een dancefestival, maar dance vormt wel een flinke moot van het programma met avontuurlijke techno, house, trance, electropop en meer. Meer trendy dan mainstream. Sónar gaat 24 uur per dag door in de stad en heeft als klant de grotestadsmens die in een urbane omgeving wil genieten én zich laten informeren over wat hip en happening is.

Wanneer 14 jun. – 16 jun. 2018

Waar diverse locaties in Barcelona

Voor de sophisticated cityslicker met grote zonnebril en trendy teenslippers.

Magnetic Fields

Waar de meeste festivals een illusie van een droomwereld creëren met licht, triplex en rook, levert het Indiase Rajasthan zonder kunstgrepen een instant decor voor Magnetic Fields. Het dancefestival vindt plaats in en rond een prachtig 17de-eeuws paleis buiten Jaipur. Authentieker en sprookjesachtiger krijg je het niet. En dat allemaal dankzij een clubje progressieve festivalpromotors uit Bombay, Delhi en Bangalore. Je kunt er zelfs een paleissuite huren.

Wanneer begin/medio december

Waar buiten Jaipur in Rajasthan

Voor wie voormalig Goagangers, culture vultures.

Electric Daisy Carnival

EDM op zijn Amerikaans. Dat betekent dat het decor een opgepompte in neonkleuren gedrenkte droomwereld is. Het grootste EDM-festival in Noord-Amerika telt meer dan 300 duizend bezoekers, heeft poolparty's, kermisattracties en champagne. Sluit naadloos aan bij die over-de-toplocatie: Las Vegas. Misschien nog de beste benadering voor een trip zonder drugs. Multicolor escapism.

Wanneer 18 mei 2018 – 20 mei 2018

Waar Las Vegas

Voor hedonisten.

Armin van Buuren tijdens het Amsterdam Music Festival in de Amsterdam ArenA in oktober 2016.Beeld anp
Meer over