Over zijn top (2)

Vorige week maandag in deze rubriek: niet-smakelijke wijnen en wat daarmee te doen. Van zure wijn wordt gezegd dat je het makkelijk azijn kunt laten worden....

Zoals vorige week beloofd een recept met de wijnperen, ingemaakte handperen. Neem voor deze wijnperentaart wel de tijd: met het afkoelen van de ingrediënten erbij opgeteld ben je gauw drieënhalf uur verder voordat de taart op tafel staat. Heb je minder tijd, neem dan een kant-en-klare taartbodem en ga verder bij de bereidingswijze van de vulling. De echte, originele bodem wordt gemaakt met: 175 gram bloem; een snufje zout; 50 gram poedersuiker; 100 gram zachte boter; 1 eidooier; 1 eetlepel koud water. Roer bloem en zout goed door elkaar, voeg suiker, boter, eidooier en water toe en kneed dit tot een samenhangend deeg. Voeg water toe als het deeg te droog is of juist bloem wanneer het te nat blijft.

Laat het deeg twee uur in de koelkast afkoelen. Rol het dan uit tot een ronde lap en bekleed daarmee een taartvorm van 22 cm doorsnee. Druk het deeg goed aan en snij het overtollige deeg aan de randen weg. Laat het deeg weer 20 minuten afkoelen.

Verwarm de oven op 200 graden. Prik het deeg op de bodem in, bedek het met vetvrij papier of aluminiumfolie en leg daarop een zogenaamde blinde vulling (van bijvoorbeeld droge bonen). Bak de bodem 12 minuten, verlaag de oventemperatuur tot 180 graden en verwijder de blinde vulling en het folie. Bak nog 8 tot 10 minuten tot het deeg lichtbruin kleurt. Laat het geheel afkoelen.

Voor de vulling is nodig: 250 ml melk en room (half om half); 1 vanillestokje; 3 eidooiers; 50 gram suiker; 25 gram bloem en maïzena (half om half); 15 gram boter in blokjes; 10 gehalveerde wijnperen en 150 ml sap ervan. Maak eerst banketbakkersroom: kook de melk en room met het vanillestokje. Haal de pan van het vuur, dek hem af en laat hem 30 minuten staan. Roer in een glazen kom de eidooiers met de suiker tot een lichtgele massa. Klop bloem en maïzena erdoor. Verwijder het vanillestokje en breng het melkmengsel weer aan de kook. Voeg al kloppend het eimengsel toe. Laat het geheel een paar minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan dan van het vuur, roer de blokjes boter erdoor en laat het mengsel onder af en toe roeren afkoelen. Plaats het daarna in de koelkast.

Kook het sap van de peren tot een stroop en laat het afkoelen. Bestrijk ten slotte de taartbodem met de banketbakkersroom, verdeel de peren erover en kwast ze in met de perenstroop. Misschien moesten we het ook maar eens proberen met andere, ingemaakte vruchten.

Meer over